Лесковац – угашено жариште: Од 70 тестираних ниједан позитиван

NovostiOnline/И.М.

петак, 29. 05. 2020. у 16:33

Лесковац – угашено жариште: Од 70 тестираних ниједан позитиван

Фото И.М.

У лесковачкој Ковид болници у петак су се лечиле 42 особе оболеле од вируса корона што је за око 50 људи мање у односу на почетак седмице
Лесковац – У лесковачкој Ковид болници у петак су се лечиле 42 особе оболеле од вируса корона што је за око 50 људи мање у односу на почетак седмице. Последњи подаци говоре да је ова болница за 24 часа, после успешног опоравка, отпустила 22, а да је примила само једног инфицираног.

Од 16 радника јужнокорејске корпорације „Јура“ на лечењу су још три запослена што говори, према оценама надлежних, да је епидемија у овој фабрици под контролом односно да је угашена масовним тестирањем око 2850 радника. Већина оболелих сада долази из такозваних породичних кластера, а сви су са лакшом клиничком сликом или чак и без симптома болести. Надлежни истичу да ће, као и до сада, сваки контакт са инфициранима бити одмах тестиран и да ће се новозаражени убудуће тек спорадично појављивати.


- У последње време половина пацијената који су смештени у Ковид болницу није имала никакве симптоме болести, али су хоспитализовани да не би ширили заразу. Усвојили смо систем да се тестирају сви контакти, а да позитивне задржимо у болници и то је дало резултате. Сви пацијенти су у добром општем стању. Ако се овакав тренд буде наставио очекујемо да почетком јуна имамо тек спорадичну појаву инфекције – казао је др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.


У болници се надају да ће део својих просторних капацитета ускоро да врате првобитној намени. Кажу да заштитне опреме има довољно, а грађанима упућују апел да се придржавају упутстава о социјалном дистанцирању и ношењу заштитних маски и рукавица. Тиме помаже у напорима да се прекине ланац ширења вируса и да се број оболелих сведе на минимум.


У ЛЕСКОВЦУ ПРВИ ПУТ БЕЗ ПОЗИТИВНИХ


Последњи подаци пристигли у лесковачки Завод за јавно здравље показују да су сви од 70 тестова на вирус корона негативни - први пут од почетка епидемије на подручју Јабланичког округа. Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је саопштио да се део Ковид болнице враћа редовном раду.


- Одељења психијатрије, онкологије и болести зависности се затварају као ковид зграде и полако крећу да се враћају редовним наменама. У функцији Ковид болнице остају Инфективно и Грудно одељење, док ће Физикална медицина остати као резерва, али се сви надамо да неће бити потребе за новим хоспитализацијама – казао је Цветановић.


Од почетка епидемије у Јабланичком округу од вируса корона оболео је 639 особа од чега 463 у Лесковцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације