Спасовдан у Црној трави: Добро Поље око светиње

К. Милчић

четвртак, 28. 05. 2020. у 23:59

Спасовдан у Црној трави: Добро Поље око светиње

Литију предводио протојереј Миомир Јевтић

Некадашњи житељи села изнад Црне Траве одржали спасовданску литију. Традиција обновљена 2006, обележено 160 година од почетка градње Цркве Вазнесења
ДОБРО Поље, једно од најстаријих села у црнотравском "атару", обележило је своју славу, Спасовдан. Место које је некада врвело од људи, оживело је у кишном дану захваљујући људима које је изнедрило, односно члановима њихових породица, који су обновили традицију литија.

У Цркви Вазнесења Господњег литургију је служио свештеник црнотравске цркве, протојереј Миомир Јевтић. То је била прилика да се обележи и 160 година од почетка изградње цркве.

- Домаћин славе ове године био је Аца Стојановић, а преузео је Славко Стојковић - каже Зоран Поповић, житељ Власотинца, човек који је најзаслужнији за окупљање Добропољаца и који се сматра кариком која повезује људе пореклом из овог краја.

Зоран је и један од иницијатора рестаурације цркве и звоника, који су завршени 2006. године, али су сурови временски услови већ начели неке од делова знамените грађевине.

Прави заштитни знак Добропољаца је ипак грађевинарство. Много сјајних мајстора печалбара, у саставу познатијег "црнотравског пука градитеља", учествовало је у подизању готово свих значајних објеката у некадашњој Југославији и Србији.

По попису из 1879, из времена када је и настало, Добро Поље је имало 806 становника. Историјски подаци говоре да су се тада становници углавном бавили прерадом коже и вуне. После Другог светског рата, у коме је стално било на мети Бугара, 1948. године, у селу и махалама живело је 420 људи. Двадесетак година касније, на попису 1971. године било је 200 становника. По попису из 2002. Добро Поље је имало - 16 становника. Сталне становнике у селу и махалама данас није тешко пребројати.

До села се може доћи макадамским путем са правца Власотинце - Црна Трава, између места Састав Река и насеља Брод, где се скрене код Милошеве градине. Када се пређе река Власина, после успона од око шест километара наилази се на насеље које је некада било центар Месне заједнице и имало школу отворену 1931.године и угашену крајем прошлог века, када деце за њене клупе више није било.

МАХАЛЕ КОД ЦАРИГРАДСКОГ ДРУМА

ЦЕНТАР Доброг Поља налази се у брдима, око пет километара западно од огранка некадашњег Цариградског друма, који је водио од Састав Реке, преко Црне Траве ка Власини. Ту је и више махала: Игриште, Црквена Чука, Селиште, Бобина, Станци, Ђурковица, Здравковци, Базов Дол.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Aleksandar Popović

29.05.2020. 19:41

Kuće male, krečenje u belo... Snaga, jedinstvo, istrajnost i upornost vodili su dobropoljece daleko od svojih prelepih planina, listopadnih i zimzelenih šuma... "trbuhom za kruhom". Međutim, genetsko poreklo, ruža vetrova i zdrava pitka voda koja preseca put na nekoliko mesta do Dobrog Polja iznova vraćaju šope u svoj kraj. Iako rođen u Beogradu, kada sam u rodnom mestu svoga oca....osetim ispunjenost duše i tela. Eto mene i moje porodice na leto... stižemo!