ЗАТО што су одређене мере, донете у циљу превенције и спречавање ширења још актуелног вируса, остале на снази и по укидању ванредног стања, многе локалне самоуправе на југу Србије су обележавање градских слава или литија организовале само на симболичан начин.

- Дан Општине је био идеална прилика да се овдашњим људима и гостима представимо шта је све урађено током протекле године, али смо проценили да би тако нешто сада било превише ризично. Верујем у то да ћемо догодине имати још боље резултате, јер је Медвеђа постала велико градилиште. Обновили смо и асфалтирали 140 километара путева, а управо започињемо радове у Сијаринској Бањи. Уз помоћ државе, за изградњу садржаја који ће привући туристе ћемо уложити више од 70 милиона - каже први човек Медвеђе Небојша Арсић који је, са председником СО Миланом Стевановићем, на општинском сајту објавио само пригодну честитку.

Пренос моштију Светог оца Николе, слава власотиначке вароши, обележен је резањем колача у цркви посвећеној силаску Светог Духа на апостоле, али се одустало од литије и традиционалног окупљања "код крста". И овде је председник Скупштине општине Братислав Петровић комшијама пожелео срећну славу и добро здравље, уз наду да ће догодине све бити по старом...

Нишка слава "пада" 3. јуна, на дан Светог цара Константина и царице Јелене, и такође је обележавана готово читаве седмице. Како ће бити ове године још није извесно, мада је потврђено да традиционални верски обреди неће изостати. Ипак, остале манифестације - попут научног скупа на тему "Ниш и Византија" - биће организоване посредством видео-линка.

Слично ће, сазнајемо, бити и у Лесковцу, где су литије досад бивале организоване 9. јуна, на дан Свете Тројице.