Цигла као из времена градње стигла из Италије, настављена обнова манастира из 12. века: Свети Никола добија и кулу

Д. ЗЕЧЕВИЋ

уторак, 26. 05. 2020. у 08:25

Цигла као из времена градње стигла из Италије, настављена обнова манастира из 12. века: Свети Никола добија и кулу
Светиња код Куршумлије је старија чак и од париског Нотр Дама, Пећке патријаршије и Високих Дечана
НИЧЕ кула на Манастиру Светог Николе, код Куршумлије, задужбини Стефана Немање који је крајем протекле седмице обележио своју славу. Према речима јерођакона Григорија, настојатеља ове светиње, радови које изводи Завод за заштиту споменика културе биће окончани до краја лета.

Рокови за завршетак радова су прегажени, јер се чекала цигла из Италије, која подсећа на ону из времена градње светиње, односно из 12. века.

- Оживљавање и обнова ове светиње, за коју се може рећи да је сама по себи темељ нашег националног бића јер је прва задужбина Светог Симеона Немање, који је сазидао пре 1168. године, значи обнову наше целокупне духовности - објашњава отац Григорије.

Како подсећа, светиња је срушена 1690. године и наредних неколико стотина година била у рушевинама. Тек 1976. године доведена је у садашње стање, а касније је постала седиште парохијског живота.

- Указом владике Јована 2013. црква је добила статус манастира и тада је овде послат први монах. Иако предстоји још доста радова у унутрашњости, духовни живот у светињи не јењава, а број верника који нам долазе и посетилаца све је већи - појашњава отац Григорије.

Отац Григорије опомиње да је други манастир, удаљен непун километар даљине, посвећен Пресветој Богородици, а у којем се замонашила мајка Светог Саве Анастасија и у њему провела део свог монашког живота, и даље налази у рушевинама.


СВЕТИЊА

У МАНАСТИРУ Светог Николе је у 12. веку крштен први верник Српске православне цркве, а ова светиња је старија чак и од париског Нотр Дама, Пећке патријаршије и Високих Дечана.
Коментари (1)

Вожд

26.05.2020. 08:57

Divna vest , još kad bi uspeli da obnovimo doljni manastir , gde se zamonašila majka , imali bi pravustvar