Првој генерацији бравара-заваривача и индустријских механичара Средње школе "Свилајнац", која је управо завршила школовање, компаније код којих су пекли занате у оквиру дуалног образовања одмах ће понудити посао.

Ова два образовна профила предстојеће школске године моћи ће да упише по 15 ђака. Компаније у којима ће обављати професионалну праксу на савременим машинама, уз подршку ментора и инструктора, обезбедиће им новчану надокнаду и путне трошкове. Кад је реч о трогодишњем школовању, као и претходних година, места ће бити и за по 15 ђака на смеровима посластичар и конобар, сазнају "Новости" од директорке школе Слађане Стојановић.

Како се Средња школа "Свилајнац" оријентише према захтевима привреде и интересовањима будућих ученика, она ће од ове школске године ђацима понудити нов, модеран образовни профил, техничар мехатронике. Прву генерацију интердисциплинарног подручја које повезује знања из електронике, машинства и рачунарства за четворогодишње школовање уписаће Гимназија. Места ће бити за 30 полазника, колико ће имати и на општем смеру ове школе.

Одељење мехатроничара, добро обучених стручњака будућности, отворено је на захтев фабрика и новоотворених фирми у Свилајнцу код којих постоји велика потражња за стручњацима из ове области. Будући да је реч о дуалном профилу, практична настава ће се одвијати у страним компанијама које су заинтересоване за овај кадар, попут немачких фирми ХДТ и А2000 и швајцарског "Регента" - додаје директорка.


ИНВЕСТИТОРИ ТРАЖЕ

Општина Свилајнац последњих десет година важи за привредног лидера у Поморавском округу, јер су многе стране, али и домаће компаније изградиле фабрике и запослиле велики број радника. Како сада проширују капацитете, осим за квалификованим радницима, свилајначки инвеститори имају знатну потражњу за стручним и високообразованим кадром.