Боровнице из саксије и за извоз: Како се четворочлана породица Петковић из Јагодине се успешно посветила воћарству

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

понедељак, 25. 05. 2020. у 13:21

Боровнице из саксије и за извоз: Како се четворочлана породица Петковић из Јагодине се успешно посветила воћарству

Породица са саветодавцем (десно, Фото З. Глигоријевић

Кошница са 400 бумбара задужених за опрашивање

ТОКОМ ванредног стања, Сандра и Иван Петковић из Јагодине су марљиво радили око 3.900 садница боровница сорте дјук, које су на 90 ари посадили крајем марта прошле године. За њихову куповину су искористили субвенционисани кредит Министарства пољопривреде, који ће себе почети да отплаћује већ ове године.

Притом, лане су убрали око 100 килограма, а сада очекују око три и по тоне јер би свака садница требало да им донесе 700 грама воћа. Максимум од три килограма очекују за три године...

- Када сам схватио да бутици са гардеробом, којима се бавим већ две деценије, више немају развојни потенцијал, те видео да су многи спортисти, политичари и банкари почели да се баве узгајањем боровница, одлучио сам да се посветим овом воћу. Одлучио сам се за боровнице у саксијама, јер је то нова технологија - објашњава Иван Петковић, који је купио имање у селу Међуреч.

Саднице је увезао из Холандије и засадио их у саксије од по 26 литара, те обезбедио наводњавање из система "кап по кап". Потом је поставио противградну мрежу, а купио је и кошницу са око 400 бумбара, који баш ових дана опрашују цвет боровнице.

Иван Петковић


Петковићи су већ у поступку добијања сертификата европских маркета названог "Глобал гап", јер желе да извозе и све наде полажу у откупни центар у Орашцу из којег је досад боровница пласирана у "земљу лала".

- Вирус је спречио Холанђане да дођу у Шабац, највеће подручје под боровницом, и едукују нас за резидбу. Верујем, међутим, у то да пандемија неће утицати на цену, која је прошле година била и шест евра по килограму. Иако је дјук превазиђена сорта, одговара јој наше поднебље, а додатна предност је и то што она у Србији стиже када овог воћа нема нигде у свету - закључује Иван, чија је супруга Сандра носилац газдинства, а са сином Матејом и ћерком Саром засад могу сами да заврше све послове.

Једино ће им за бербу свакодневно бити потребно по петнаестак радника.


ВИШЕ ЗАСАДА

САВЕТОДАВАЦ за воћарство и виноградставо у Пољопривредно-саветодавно-стручној служби из Јагодине Игор Андрејић каже да је на овом подручју петнаестак хектара под боровицом, при чему се трећина гаји у саксијама.

- Пре три године, читава Србија је имала само 600 хектара ових засада, а сада је то већ премашило 2.000. Домаћинима је наша помоћ драгоцена, нарочито при аплицирању за државне субвенције - тврди Андрејић.