После раста броја оболелих у Врању: Контроле гасе жариште, ванредни надзор у фабрикама

Ј. СТОЈКОВИЋ

23. 05. 2020. у 08:50

После раста броја оболелих у Врању: Контроле гасе жариште, ванредни надзор у фабрикама

Ових дана сви Врањанци носе маске

Уводе се посебне мере у борби против ширења вируса. На уласку у колективе упитник о симптомима
ЈАСНЕ смернице у ком смеру треба да се настави борба у циљу гашења жаришта које је избило у затвореним колективима у Врању, дао је Републички кризни штаб на челу са министром Зораном Лончаром, који је у четвртак увече одржан у овом граду.

Упуства су дали представници струке др Дарија Кисић и др Бранислав Тиодоровић. Тако ће убудуће све фабрике морати да имају људе задужене да контролишу спровођење мера заштите од инфекције.

- На уласку у фабрике ће се попуњавати упитник да ли су радници прележали вирус или да ли имају неке симптоме који указују на инфекцију и у складу са тим ће се поступати даље. Они који су болесни неће моћи да уђу и раде, како не би угрозили друге раднике - објашњава градоначелник др Слободан Миленковић. - Обавезно је ношење маски, заштитиних рукавица и држање дистанце у затвореном простору. Апелује и на све грађане, јер су то проверене мере заштите. Ванредне мере ће бити ту све док се не прогласи крај епидемије. Кључна ствар ће бити ванредни надзор у фабрикама и аутобуском превозу. Формираћемо један оперативни тим који ће вршити контролу и пратити ситуацију на терену.

Иако се десио пораст броја заражених међу запосленим радницима, градоначелник истиче да у фабрикама није било пропуста. Компанија "Геокс" је добар пример, одмах су идентификовали особу са симптомима, затворили фабрику и спречили ширење инфекције. Тренутни капацитети ковид-болница у Врању у зградама Инфективног, Грудног и на старој Хирургији задовољавају потребе за смештај пацијената који су углавном са благим симптомима или без симптома, али ако буде потребно и просторије Психијатрије ће бити претворене у ковид-болницу.

У граду је приметно да углавном сви грађани носе заштитне маске.

СЕЛА У ОПАСНОСТИ

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић је рекао да је реч о специфичним срединама где у великим колективима ради доста људи из околних села.

- То су врло важни подаци, јер ако дође до заражавања то се може пренети и у сеоску средину где у породицама живе по две или три генерације и због тога је нужан додатни опрез - рекао је Тиодоровић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Budimir Milutinović

23.05.2020. 10:57

Vanredni nadzor je nužan i trebao je ranije da bude započet. Treba proširiti na sve kompanije ka Zaječaru, Boru, itd. U suprotnom , umesto preventivnog delovanja u ovoj epidemiji, epidemiolaqzi će se baviti gašenjem poćara, a zdravstveni sistem lečenjem obolelih.