ЧИМ је завршио Пољопривредни факултет, Александар Стојановић (29) из Медвеђе код Деспотовца, вратио се на своје имање, јер верује да од пољопривреде може да се живи. Није хтео да следи пример већине младих комшија из села који су бољу будућност потражили у иностранству. Каже да се није покајао, ни када је остао без субвенција због пререгистрације газдинства.

Његова породица једна је од малобројних међу 220 домаћинстава у Медвеђи која се озбиљно бави пољопривредом. Бака Бранка, деда Милош, мајка Надица, отац Драган и Александар обрађују 20 хектара на којима узгајају ратарске културе, углавном пшеницу, кукуруз и луцерку, за исхрану крава. Када се Александар вратио на имање, повећали су број крава сименталске расе, тако да их сада има 20, и засадили малине на 30 ари, колико могу породично да узгајају и беру, јер не могу да нађу раднике. Стојановићи дневно испоручују око 150 литара млека.


- Желео сам да наставим традицију мојих дедова. Родитељи су подржали моју одлуку, али држава ми није изашла у сусрет. Кажњен сам, јер су ми укинуте субвенције за ову годину за уматичена грла, јер сам газдинство, чији је носилац била моја мајка, крајем прошле године пребацио на себе. Мајка је лане предала захтев за субвенције, али, како је предмет обрађен тек у фебруару ове године, достављено нам је образложење да субвенције не могу да буду уплаћене трећем лицу - незадовољан је Александар.

Како је реч о истом газдинству, у коме је промењен само његов носилац, није му јасно зашто нису добили помоћ државе.


* ПРОБЛЕМ Александар остао без премије за млеко- Не само да сам тако кажњен, већ су и субвенције и регрес за гориво смањени - прича Александар. - Размишљам да узмем повољан кредит, али је то ризик. Тржиште диктирају препродавци. Они оберу кајмак, а ми немамо ништа. Можда је требало и ја да узмем пасош и потражим земљу у којој бих боље живео. Али, волим Србију и остајем овде.


ПОЗИВ ОПШТИНИ

УЧЛАНИО сам се у Групу грађана "Ресавски домаћини". Мислим да би општина младима могла да помогне тако што би плаћала премију за млеко или давала регрес за гориво - оцењује Александар.