КРУШЕВАЦ - ЧАК 609 противградних ракета испаљено је јуче од 16:15 до 20:24 на територији Расинског округа, наводе у Одељењу за ванредне ситуације у Крушевцу. Град праћен олујним ветром и кишом десетковао је пољопривредне усеве широм округа. Надлежнима тек предстоји сумирање штете, а Крушевац и свих пет општина у округу јутро су дочекале рањене од невремена.

Само је на теритији Крушевца у току јучерашњег дана пало 23,3л/м2 падавина(града).

- Причињена је знатна материјална штета на пољопривредним културама, као и до оштећења на некатегорисаним путевима-кажу у Одељењу за ванредне ситуације.- На територији Крушевца, услед појаве крупног града (до величине јајета), дошло је до оштећења великог броја ветробранских стакала на возилима.

Из Електродистрибуције Крушевац саопштавају да је као последица временске непогоде која је погодила округ, дошло до испадања 14 трафостаница из система и очекује да до отклона квароа дође у року од 48 сати. Услед временске непогоде, екипе ЈКП Водовод Крушевац интервенисале 35 пута на локалној водоводној мрежи.

- Град са штетом од 30 до 100 посто регистрован је на површини од 200 хектара у Крушевцу,у атару села Штитаре и то 50 хектара са причињеном штетом од 70 до 100 посто, Мачковцу на 100 хектара, од 40 до 60 посто и насељном месту Ћелије ка Брусу на површини од 50 хектара (30 до 50 посто).

Посебно је погођена општина Александровац, где је Штаб за ванредне ситуације заседао касно синоћ. За само сат времена, град је у два налета нанено стопостотну штету у многим селима. Страдали су надалеко чувени жупски виноградик,али и малињави,вишње,јагоде и повртарске културе.Формирана је коимисија за процени пољопивредне штете и и штете на грађевинским објектима.

- Мени ништа од воћа и поврћа није остало - сведочи Живко Марковић (87) из Александровца. - Не сећамо оваквих катастрофа у ни у Парчину, Шљивову, Доброљупцима.

Метеоролози упозоравају да се данас поподне поново очекује вечика количина падавина, праћена градом и јаким олујним ветром. Угроженији су брдос-планински предели.

ПОТОП У СТАРОЈ ЧАРШИЈИ

ПОЈЕДИНИ делови Крушевца безмало су било потопљени. У СтаројЧаршији где је падао град величине ораха, оштећени су аутомобили, ролетне, рекламе на продавницама. Какав је потоп био у једној од најдужих и најфреквентнијх улица у Крушевцу, Улица Цара Лазара најбоље сведочи видео-снимак у прилогу.