Радионицу граде срцем: Алексинчани помажу Миљковићима, којима је изгорела столарска радња

Ј. Ћосин

четвртак, 14. 05. 2020. у 06:01

Радионицу граде срцем: Алексинчани помажу Миљковићима, којима је изгорела столарска радња

Све што су Миљковићи градили нестало је за два сата Фото Ј. Ћосин

Алексинчани помажу Миљковићима, којима је изгорела столарска радња. Дрвенаријом опремали манастире, школе, а сада комшије узвраћају

У ЗНАК захвалности за то што су годинама опремали дрвенаријом многа домаћинства, школе, манастире, културна здања... Алексинчани су покренули хуманитарну акцију за помоћ породици Миљковић из села Љуптена, којој је у пожару 11. априла изгорела цела столарска радионица. Све што је Драгиша Миљковић или мајстор Гиле, како га у овом крају познају, са својим оцем стварао од шездесетих година прошлог века, али и касније са својим сином и унуцима, уништено је за мање од два сата.

Унук Милош (25) присећа се да се пожар брзо ширио, јер је у радионици било много материјала од дрвета.

- Било је то око 10.30 ујутру на Лазареву суботу, били смо у радионици, а ту је и штала. Нисмо ништа радили у радионици, јер је био празник. У неком тренутку чули само да бака виче: "Пожар, пожар!", и док смо схватили шта је, већ је све горело. Извукли смо животиње и то нам је прво било на уму, али не и машине и материјал - прича нам Милош. н- Изгореле су и дрвене машине које је користио прадеда и које смо планирали да рестаурирамо и направимо музеј. Ово је породични бизнис, мој покојни прадеда се бавио тиме, деда, отац, па сад ми. То је традиција стара више од 100 година.

Захваљујући хуманим људима, Миљковићи су добили нешто сточне хране, а сада им је хитно потребан цреп како би покрили шталу и радионицу. Алексинчани су прикупљали све што им може користити, од грађевинског материјала, па до старих машина које ће им послужити да наставе са радом.

- Мајстор Гиле нам је помогао да завршимо рестаурацију Завичајног музеја, све што је било од дрвета, он је радио. Опремао је Музичку школу, манастире у Липовцу и Великом Шиљеговцу... Сада је ред да ми њему помогнемо - каже Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу, један од иницијатора ове хуманитарне акције.

ЗБОГ НЕСРЕЋЕ ПРЕКИДА СТУДИЈЕ

УНУК мајстор Гилета Милош Миљковић, каже да због несреће која је задесила његову породицу мора да до даљег прекине студије грађевине у Нишу, како би помогао породици и зато што студирање захтева доста новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације