Покрајинска признања за уметност и науку: Лауреати Мира Бањац и др Биљана Шкрбић

NovostiOnline/Ј.С.

среда, 13. 05. 2020. у 16:01

Покрајинска признања за уметност и науку: Лауреати Мира Бањац и др Биљана Шкрбић

Мира Бањац Фото К. Михајловић

Додељена покрајинска признања „Павле Јовановић“ и „Милутин Миланковић“
ДОБИТНИЦА Покрајинског признања у области уметности „Павле Јовановић“ за 2019. годину је драмска уметница Мира Бањац, а лауреат награде у области науке „Милутин Миланковић“је проф. др Биљана Шкрбић, редовни професор на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду - одлучила је данас једногласно Комисија за доделу покрајинских признања.

Драмску уметницу Миру Бањац, која је бројним улогама у позоришту, на филму и телевизији у претходних више од шест деценија дала огроман допринос развоју уметности и културе, за лауреата признања „Павле Јовановић“ предложили су Српско народно позориште и Стеријино позорје.


Проф. др Биљану Шкрбић, која је редовни професор на Технолошком факултету од 1996. године, за допринос угледу и препознатљивости те високообразовне установе и Универзитета у Новом Саду на међународном нивоу, првенствено из области интердисциплинарног приступа заштити животне средине и анализи загађујућих једињења, за признање у области науке „Милутин Миланковић“ предложили су проф. др Лидија Јеврић и проф. др Гордана Ћетковић.


На предлог Комисије, којом је председавао професор Универзитета у Новом Саду др Ненад Крстић, у складу са Наредбом о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору, Покрајинска влада је донела одлуку да се признања у области науке и уметности добитницима уруче на Свечаној академији 25. новембра 2020.године.


Тада ће бити уручена покрајинска признања из области културе, образовања, привреде, спорта и равноправности полова, као и Награда Аутономне покрајине Војводине „Михајло Пупин“.