ЗА 50 дана ванредног стања лекари и медицинско особље зрењанинске болнице обавили су 4.500 прегледа пацијената који нису сумњиви на ковид 19, а само током априла урађене су 92 хитне операције и порођаји. За то време ниједан радник није заражен.

То истиче др Ивана Тешић, директорка болнице, са нагласком на одличној сарадњи са надлежнима и стриктном придржавању свих мера дезинфекције и заштите.

- Ванредно стање је иза нас, али предстоји нам тежак и одговоран период, када се Поликлиника врати у нормалан рад - каже др Тешић. - Треба нагласити да више од 1.000 пацијената дневно прође разне прегледе, а не треба заборавити ни оне који леже у болници.

На једно од кључних питања, како ће болница, која нема природну вентилацију, током летњих дана функционисати са централном климом, др Тешић је одговорила да је потпуно спокојна, јер клима ради по систему улаза и излаза ваздуха, без такозване рекуперације и кружења истог.

- Редовно се мењају филтери, замењен је чилер на клими, ваздух се рециркулише, а ми на сваких сат времена обављамо дезинфекцију дворишта и болничког круга и мислим да ће најважнија бити култура понашања и поштовања мера наших пацијената.

Инфективно одељење зрењанинске болнице све време је комплетно изоловано, а осим лекара инфектолога, даноноћно су дежурали и пулмолози и колеге из плућне болнице у Зрењанину, уз сарадњу са свим домовима здравља у граду и остале четири општине у средњем Банату.