У последњих месец дана у Ковид амбуланти лесковачког Дома здравља на преглед се јавило 1.175 особа, а код 361 пацијента је спроведена комплетна процедура предвиђена протоколом лечења за потенцијално инфициране вирусом корона и они су после рендгена плућа и лабораторијских анализа упућени у тријажни центар Ковид болнице. У њој се тренутно лечи 147 пацијената са подручја Јабланичког округа.

- Од почетка рада Ковид амбуланте њеном особљу је било омогућено да сами организују своје радно време на начин како мисле да им највише одговара. Рад под комплетном заштитном опремом није лак, па смо сада, због замора, прешли на четворочасовно ангажовање, али то у глобалу не мења систем рада. Битно је да су запослени сада задовољнији и одморнији и да имају мање контаката са пацијентима чиме се смањује и ризик од евентуалне инфекције – истиче др Часлав Недељковић, заменик директора Дома здравља у Лесковцу и додаје да су у функцији и све остале амбуланте на територији града.

Ковид амбуланта је отворена од седам до 22 часа, а током ноћи комплетну опсервацију пацијента обавља служба Хитне медицинске помоћи. Њени запослени су за месец дана пружили 1.207 услуга, док је радиолошка служба имала додатних 927 снимања.

Директор лесковачке Опште болнице др Небојша Димитријевић истиче да је у Ковид болници у граду на Ветерници ангажовано 80 лекара, 160 медицинских сестара и теничара, 65 спремачица и по 15 сервирки и техничког особља.

- Тренутно имамо 147 пацијената. Од сада ће сви са подручја нашег округа бити хоспитализовани овде осим оних код којих, због озбиљне компликације болести, буде било потребе да се транспорују у нишки Клинички центар. Упоредо са тим водимо рачуна да нам вирус не уђе у главну болнички зграду. Свим пацијентима који нам се јаве због других болести радимо брзи тест, а онда узимамо и брис, али док не стигну резултати према њима се понашамо као да су позитивни. Они се смештају у посебну собу и тек када се утврди супротно могу на одељења – истиче др Димитријевић.       

Управник Ковид болнице др Драган Јовановић наглашава да је њено особље све време на висини задатка који им је поверен.

- Највећи терет поднела су одељења за инфективне и плућне болести, али и још неколико одељења која су укључена у наш рад. Можемо да будемо задовољни. Поред бриге о пацијентима посебно се води рачуна о томе да не дође до контаминације особља. Упркос замору није било места за опуштање. Важно је да се поштују процедуре и на томе сам највише инсистирао – нагласио је др Јовановић.

Он је оценио да пада вируленца вируса и да је у болници све више пацијената из контаката. Они долазе у добром стању чак и без икаквих симптомима болести. То су, каже, махом здраве особе које треба изоловати и додаје да се сада боримо са реповима вируса који ће се спорадично појављивати и трајати због чега не очекује да Ковид блница ускоро буде затворена.  

- Кад се живот роди, он се гаси. Тако је и са вирусом. Највећи број тренутних пацијената су млади људи, између 25 и 35 година, и важан је само добар имунитет да би се успешно изборили са овом болешћу – закључио је др Јовановић.


Од почетка епидемије у лесковачкој Ковид болници је излечено 135, а у привременим болницама још 117 пацијената. Њихов укупан број од 252 особе чини 62,5 одсто заражених. Осим терета током лечења  заражених пацијената велики број запослених у лесковачком здравству је и инфициран овим вирусом.


Од почетка епидемије било их је 85 од чега у лесковачкој Општој болници и Дому здравља 77. Од овог вируса опоравља се још седам радника Опште болнице, четири медицинска и три немедицинска, док Дом здравља има и новооболеле: по четири лекара и техничара и једну спремачицу. Због тога је у једној градској здравственој станици урађена комплетна дезинфекција објекта.    

                   
ЈОШ ПЕТ НОВООБОЛЕЛИХ У ЈУРИ

Према последњим подацима, међу запосленима у „Јуриној“ фабрици у Лесковцу регистровано је још пет новооболелих радника тако да је укупан број тренутно инфицираних порастао на 26, што значи да је у Јабланичком округу од почетка епидемије од вируса корона оболело 408 особа. У Лесковцу 262, Власотинцу 102, Бојнику 24, Лебану 17 и у Медвеђи четири. Очекују се резултати тестирања за 242 особе. Међу њима је и око 200 радника „Јуре“ који су били у контакту са оболелима и њихови резултати већ пристижу.