Тврђава Голубачки град: Шешир кула само за НАЈХРАБРИЈЕ

Novosti Online / Д.Н.

четвртак, 07. 05. 2020. у 23:59

Тврђава Голубачки град: Шешир кула само за НАЈХРАБРИЈЕ

Тврђава Голубачки град - Фото: Д. Новковић

На највишу кулу, са најстрмијим приступом, могу само искусни пењачи, и то у друштву стручног пратиоца
ГОЛУБАЦ – Највиша кула на тврђави Голубачки град је Шешир кула, која је због тога прави изазов за најхрабрије и најспретније пењаче. До ње води стрма стаза без ограде, па је умеће безбедног пењања неопходно.


На Фејсбук страници Голубачког града приказан је снимак пењања до куле, а потом и силажења, који неки сматрају још тежим подухватом. Ови снимци одузимају дах и нису препоручљиви за гледање онима који имају страх од висине.


Тврђава је за посете подељена на четири зоне – зелену, плаву, црвену и црну и ова последња је и најтежа, јер обухвата највише делове утврђења.


У њој је дозвољен само појединачни приступ, за оне физички најспремније и без срчаних болести, уз обавезног стручног пратиоца. На највишој тачки тврђаве – Шешир кули, пуца поглед на Дунав, који је у овом делу најшири у свом току од извора до ушћа, и износи чак шест километара. Голубачки град обновљен је пре две године уз помоћ Европске уније.


Тада је тунел, пробијен кроз зидине 1939. године због проласка Ђердапске магистрале, измештен поред зидина. Ова тврђава је 1948. године проглашена за споменик културе, а 1979. за споменик од изузетног значаја.


Фото: Голубачки град

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације