ФАБРИКА каблова за аутомобилску индустрију ПКЦ у Смедереву отпустила је 200 радника који су имали уговоре на неодређено време, са образложењем да су проглашени технолошким вишком. Ово је други круг отпуштања у овој компанији током ванредног стања. Само прошлог месеца, у овом предузећу без посла је остало 150 запослених на одређено време.

ПКЦ је прекинуо сарадњу са две стотине запослених који су уговоре закључили са београдском агенцијом за људске ресурсе "Тренквалдер". О отказима су, како тврде радници, обавештени телефоном, па и СМС порукама.

- Позвали су ме телефоном да дођем у фирму да потпишем отказ - сведочи радница Катарина Т. која је прошлог септембра почела да ради на одређено време, а уговор за стално добила је почетком марта ове године. Трудила сам се и радила преко норме, чак и за време ванредног стања, али - узалуд.

Радници који су остали без посла сматрају да су угрожена њихова основна права.

ЈАЛОВЕ НАЈАВЕ КОЛИКО тренутно ПКЦ запошљава људи, тешко је рећи. Према различитим изворима, из фабрике и Министарства привреде, реч је о бројци од 1.500 до 2.000 запослених. Када су пре неколико месеци почели радови на изградњи нове производне хале, најављено је да ће проширењем капацитета бити посла за још 1.200 радника.

- Ово је безобразлук! Оставити људе на улици у ово време. Угрожени смо животно, не само као радници. Међу нама је већи број самохраних мајки. Жалићемо се инспекцији рада, Влади Србије, а ако буде требало организоваћемо и протесте - не крије отпуштени радник Саша Ђорђевић.

У ПКЦ није било могуће добити саговорника на ову тему. На телефоне се нико није јављао, а чистка радне снаге спроведена је и без слова званичног саопштења, које је уобичајено у оваквим случајевима.

У агенцији "Тренквалдер", са којом радници имају уговоре, наводе да су откази подељени на захтев ПКЦ због знатно смањеног обима посла.

- Реч је о групи од 200 запослених за чијим радом је престала потреба, јер је пословање ПКЦ угрожено, и у овим условима практично једва функционишу. Велики број компоненти за производњу долази из европских фабрика, које су због вируса корона привремено затворене - каже, за "Новости", Зоран Букилић из агенције "Тренквалдер".

Он наводи и да су отпуштени радници углавном били на плаћеним одсуствима од увођења ванредног стања.

- Они имају право на накнаду са бироа. Услов је да имају најмање годину дана непрекидног стажа - каже Букилић, наводећи да ова агенција више нема ниједног запосленог у ПКЦ.

Док је 350 радника суочено са губитком посла, подсећамо да је, некада финска, данас индијска фабрика каблова, од доласка у Смедерево добила укупно скоро 14 милиона евра помоћи државе.