Поново тровање дивљих животиња у околини Бачке Тополе: Страдале чак и строго ЗАШТИЋЕНЕ врсте (ФОТО)

NovostiOnline/Љ.П.

28. 04. 2020. у 10:33

Поново тровање дивљих животиња у околини Бачке Тополе: Страдале чак и строго ЗАШТИЋЕНЕ врсте (ФОТО)

Фото: Покрајинска инспекција заштите животне средине

Пронађено осам угинулих еја мочварица, по један мишар и гавран, три гачца
У АТАРУ између Бачке Тополе и села Карађорђево, непосредно поред атарских путева и у њивама, 23. априла пронађено је осам угинулих еја мочварица, по један мишар и гавран, три гачца, а отркивени су и разбацани мамци – пилеће месо са обојеном материјом на површини.

Угинуле дивље животиње су, како саопштавају из Покрајинског завода за заштиту природе, открили чланови Еколошког удружења “Аркус” из Бачке Тополе и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.


Покрајинска инспекција заштите животне средине, полиција, локална еколошка инспекција и представници цивилног сектора у заједничкој акцији на лицу места, утврдили су чињенично стање, а лешеви су однети у Научни институт за ветеринарство “Нови Сад”, где ће се утврдити узрок угинућа дивљих животиња, међу којима су еја мочварица и мишар, иначе, строго заштићене врсте.


Покрајински завод за заштиту природе истиче да је у овом случају послебно алармантно сазнање да је тровање учињено готово истовремено када и тровање у коме су страдале ове исте врсте птица пре две недеље у околини акумулације Зобнатица, практично унутар граница Парка природе “Бачкотополске долине”.- Уколико је реч о великој кампањи тровања дивљих животиња на ширем подручју у општини Бачка Топола, на шта упућује изглед и стање прикупљених лешева на обе локације, онда постоји велика забринутост да листа страдалих животиња није коначна – истиче Никола Стојнић, орнитолог у Покрајинском заводу за заштиту природе.- Забрињава спремност спремност оних који посежу за забрањеним средствима, и уопште пестицидима за тровање дивлјих животиња, да то и даље наставе да раде, и то на широком простору. Још горе је сазнање да је тровање дивљих животиња на овом локалитету било и јесенас, али и претходних година.ПРИЈАВИТЕ ТРОВАЧЕ


ПРЕ овог, најновијег случаја, на обали акумулације Зобнатица, неколико километара даље пронађено је 18 лешева дивљих животиња. Из Покрајинског завода за заштиту природе због тога, осим позива да се ово третира као кривично дело, позивају да се пријаве када су нађу угинуле дивље животиње, али и да пријаве троваче.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

DzSvetac

28.04.2020. 12:12

Opet isti teren !!! Da li je bilo i trovanja pasa ...jer se radi o postavljenim otrovnim mamcima ...