Лесковац – Библиотека „Радоје Домановић“ и Лесковачки културни центар расписали су два одвојена фото конкурса са истим циљем – да грађани на креативан начин прекрате време које, у доба вируса корона, проводе код куће.


Лесковачки културни центар(ЛКЦ) је позвао све заинтересоване да буду креативни и да важне моменте из свог окружења забележе објективима фото-апарата или мобилног телефона.


Њихов конкурс, који је отворен до 10. маја, носи назив „Моменти из карантина“, а мотивисан је чињеницом да је фотографија историјски документ који сведочи о времену у којем је настала. На фото конкурсу ЛКЦ-а грађани могу учествовати са портретима односно аутопортретима и фотографијама на слободну тему. Сваки аутор може послати највише осам фотографија које су снимљене у кућним условима. ЛКЦ ће, по завршетку ванредног стања, припремити изложбу изабраних радова, а њихову селекцију вршиће Радисав Филиповић, мајстор фотографије и члан УЛУПУДУС-а.


Оваква идеја родила се и у градској библиотеци, али је циљ да се фотографијама покаже на који начин књига помаже у време епидемије вируса корона и изолације. Конкурс у библиотеци је отворен до 22. маја, а једна особа може послати највише три ауторске фотографије.


Најбољи радови ће бити документовани и чувани у завичајном албуму библиотеке. Оне ће бити објављене и на друштвеним мрежама. Након укидања ванредног стања и у градској библиотеци најављују организацију изложбе.