У овим градовима и селима досад није регистрован НИЈЕДАН случај ЗАРАЗЕ вирусом корона, а ево и зашто

Богољуб ГРУЈИЋ

22. 04. 2020. у 16:00

У овим градовима и селима досад није регистрован НИЈЕДАН случај ЗАРАЗЕ вирусом корона, а ево и зашто

На улицама Бечеја нема много мештана

Корона заобишла два Бечеја, Житиште сачувала дисциплина, улице и улазе у Босилеграду дезинфикују се сваког дана
МЕЂУ ретким срединама у Србији, у којима до сада није било заражених короном су и мештани два Бечеја, Новог у Банату и "старог", преко Тисе у Бачкој.

- Мир и тишина Тисе сигурно додатно утичу на психу и иначе мирног становништва овде у Новом Бечеју - каже нам Нена С. уз напомену да је чула да су једна беба и старији човек били под сумњом на ковид 19, али да су након урађених тестова били негативни, баш као и једна бака из оближњег села Ново Милошево, у општини Нови Бечеј, али на срећу и она није била позитивна.

Варош "с оне стране Тисе", стари Бечеј, такође је неколико дана била у жижи јавности, због наводно два случаја позитивних на корону, али је утврђено да су те особе само пријављене у Бечеју, a да живе у Новом Саду.

МАЊИ СТРЕС УЗ ТИСУ МНОГО је људи који на својим лађама проводе дане изолације у околини старог и Новог Бечеја, са обе стране Тисе. Сложни су у једном - да река одмара, значајно избацује стрес из мисли и због тога, често и преноће у својим лађама и чамцима, уз риболов и понеко пролећно купање у Тиси.

Поред бројних покушаја да у току преподнева контактирамо са директорком Дома здравља у Бечеју, др Косаном Нешић и од ње добијемо званичну потврду да заражених у Бечеју нема, у томе нисмо успели. Речено нам је да је веома ангажована и током целог дана посвећена бројним обавезама и састанцима кризног штаба у Општини.

У разговору са житељима Бечеја, добили смо потврду, додуше незваничну, али на реч, како се то каже, уз образложење да није било већих кретања људи, односно одлазака и долазака, и да се мере ванредног стања стриктно поштују. Чак и пољопривредници, кажу Бечејци, максимално скраћују време које проводе на њивама.

- Обрађујем више од 60 хектара земље, отац и деда имају своју, али док је оваква ситуација радим, сејем кукуруз, сунцокрет и соју и на њиховим парцелама. Само у неколико ситуација, остајао сам у пољу дуже, иако је полицијски час већ био почео. Нисам имао проблема, јер сви се ми овде познајемо, али, искрено, мој осећај није био баш позитиван, па сам наредних дана устајао раније и послове завршавао до 17 часова - каже, за "Новости", пољопривредник из Бечеја, који је желео да остане анониман.

ЖИТИШТЕ САЧУВАЛА ДИСЦИПЛИНА

МАЛА неразвијена општина Житиште, једна од пет на територији средњег Баната, са око три хиљаде становника, сврстава се у ред малобројних подручја у Србији, у којем нема заражених вирусом ковид 19. На ову чињеницу мештани су врло поносни, а после досад најдужег карантина, јуче су пожурили да обаве бројне послове у центру места.

У реду испред апотеке, у уторак је био и популарни музичар Борис Петровић, својевремено финалиста занимљивих музичких такмичења "Први глас Србије" и "Звезде Гранда". Он је, за "Новости", рекао да је тајна ове добре вести из Житишта управо у дисциплини људи и поштовању полицијског часа.

- Мој рођени брат је почетком марта дошао из Беча - испричао нам је Петровић. - Није морао званично у изолацију, али ју је због свих нас у породици, комшија и мештана Житишта, строго поштовао и у кући провео месец дана. А, и сада мало излази. Овде су људи озбиљно схватили опасност, још нису избледеле слике несрећног масакра пре три године, када је један мештанин убио петоро, а ранио још 22 људи, и сигурно је да је и то утицало на одговорност мештана.

Слично мишљење има и студенткиња Јована Косановић, која се у Кикинди спрема за позив васпитачице. Она напомиње да је врло поносна на Житиштане, нарочито оне млађе, који се стриктно придржавају упутстава лекара и поштују мере заштите.

- Чула сам да је око 40 особа дошло у Житиште из иностранства, сви су испоштовали изолацију и то је за сваку похвалу - каже Јована.


УЛИЦЕ И УЛАЗЕ У БОСИЛЕГРАДУ ДЕЗИНФИКУЈУ СВАКОГ ДАНА

ПОГРАНИЧНА општина Босилеград, на југу Србије, једина је у Пчињском округу где није било сумњивих случајева заражених вирусом корона. Председник Општине Владимир Захаријев каже да су на локалном нивоу предузели многобројне мере у циљу спречавања ширења вируса, као и да се надају да би борба с короном могла да их заобиђе.

- Дезинфикујемо улице свакодневно, као и улазе стамбених зграда и друге објекте. Делимо маске које смо сами произвели, а волонтери су стално на терену и снабдевају суграђане основним животним намирницама, како би што мање излазили из кућа - каже Захаријев.

Према његовим речима, у малим срединама је најважније изборити се за социјалну дистанцу, јер су људи блиски, али, како каже, Босилеграђани су озбиљно схватили све мере и поштују препоруке.

- Идеја нам је била да дођемо до сваког становника, чак и у најудаљенијим насељима наше општине. Наши волонтери су у сваком тренутку на располагању, нарочито старијим суграђанима, и апел да се људи не друже уродио је плодом - каже Захаријев.

Према последњим подацима Завода за јавно здравље у Врању, укупан број регистрованих случајева инфицираних вирусом корона у Пчињском округу је 106. (Ј. С.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Лепо, лепо...

22.04.2020. 19:44

А од када су то Бечеј, Житиште и Босилеград постали "градови"???

bager

23.04.2020. 08:04

@Лепо, лепо... - Oduvek,,samo sto je shvatanje pojma grad u Srbiji izopaceno,,jer je sve u sluzbi dominacije veceg,,ko ne veruje neka proveri kako je to u evropi,,,,