Петнаест година од велике поплаве у Међи (ФОТО)

Novosti Online / Б.Грујић

21. 04. 2020. у 20:24

Петнаест година од велике поплаве у Међи (ФОТО)

фото: Инфо центар Житиште

22. априла после поноћи у општини Житиште проглашено је ванредно стање, а поплављено је било десетак улица
Било не поновило се, коментаришу ових дана највећу катастрофу у последњих сто година, која их је задесила у ноћи између 21. и 22. априла 2005. године, када је набујала река Тамиш, након Јаше Томић, пробила другу линију одбране на румунснкој територији и кренула ка селу Међа у општини Житиште.  

22. априла после поноћи у општини Житиште  проглашено је  ванредно стање, а поплављено је било десетак улица, међу којима су биле Железничка, Жарка Зрењанина, Петра Драпшина, Младена Стојановића, ЈНА , Мира Попаре.

У одбрани села Међа, учестовале су јединице војске, жандармерије, полиције, као и ватрогасци и добровољци из Међе и околних села, а ангажована је сва расположива механизација, трактори, комбајни.

Епилог катастрофалне поплаве су 65 порушених кућа, 66 оштећенх стамбених објеката, као и уништени пољопривредни усеви у 358 домаћинстава из Међе, Српског и Новог Итебеја и поплављених преко две хиљаде хектара.

 Присећају се житељи Међе, највеће катастрофе уз масакр у кафићу у Житишту пре четири године и кажу, да тада није одбрањрна Међа, било би поплављено више од 55 хиљада хектара плодних банатских ораница у општини Житиште.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације