Да ли је Лесковац на путу да изађе из епидемије: Узорковање се наставља, забележен пад заражених

И.Митић

четвртак, 16. 04. 2020. у 18:37

Да ли је Лесковац на путу да изађе из епидемије: Узорковање се наставља, забележен пад заражених
У Лесковцу пад броја оболелих здравствених радника и значајно мањи проценат позитивности тестираних пацијената
Од почетка епидемије на подручју Јабланичког округа регистрована су 55 случајева инфекције вирусом корона код здравствених радника што је скоро 39 одсто од укупног броја оболелих, али постоји тренд пада у односу на последње извештавање  од пре три дана. У Лесковцу су, од почетка епидемије, оболеле 53 особе запослене у Општој болници и Дому здравља, а две у Дому здравља у Власотинцу. Међу њима су 24 лекара, 21 медицински техничар, пет возача, три сервирке и две спремачице. И код  опште популације такође постоји опадајући тренд позитивности тестова на вирус и он, у последња три дана, износи нешто мање од 15 одсто. Укупно су тестирана 224 пацијента, а позитивна 33.  Регистрован је и један смртни исход код сумње на инфекцију изазвану корона вирусом и то на подручју општине Бојник.

- Наставља се континуирано тестирање и оно ће се у наредном периоду обављати у лесковачкој Општој болници, Заводу за јавно здравље у Лесковцу и у свим домовима здравља на подручју Јабланичког округа. Тренутно чекамо резултате тестирања за укупно 102 особе. Врши се и свакодневни надзор у установама за одрасле и старије и над компанијама са великим бројем запослених. До сада није било сумње на вирус корона међу штићеницима у дому за старија лица – казала је др Александра Николић, директорка Завода за јавно здравље у Лесковцу.


Од почетка епидемије у Јабланичком округу су од вируса корона оболеле укупно 143 особе. У Лесковцу 107, Власотинцу 28, у Бојнику и Лебану по три и у Медвеђи два пацијента.