НИШ – Недостатак опште свести о заразности вируса корона довела је до тога да се сада суочавама са овим последицама. Чињеница је да смо кренули у борбу против вируса у обиму који је наш здравствени систем у том тренутку имао. Сада је ситуација много боља, каже проф.др Борис Ђинђић, председник Лекарске коморе југоисточне Србије. Ово тело, које окупља седам хиљада лекара, издвојило осам милиона динара за куповину заштитне опреме здравственим радницима.

Професор Ђинђић подсећа и да ће Лекарска комора Србије уплатити Влади Србије 15 милиона динара за куповину тестова и 30 милиона динара здравственим установама за куповину заштитне опреме.


- Чинимо све што можемо да заједнички поднесемо терет који је задесио наше здравство. Морамо деловати брзо и ефикасно да би помоћ што пре стигла до наших колега. На подручју наше Коморе изгубили смо двоје колега, гинекологицу Биљану Љумовић из Ниша и др Мирослава Васића из Варварина. Определили смо и део новачних средстава за помоћ породицама наших преминулих колега, наводи др Ђинђић који је и редовни професор на нишком Медицинском факултету.


- Окупили смо педесетак лекара који ће радити у оквиору консултантске телефонске мреже намењене онима који немају корону али имају неки други здарвствени проблем. Када је кретање ограничено а посете домовима здравља нису препоручене ово је начин да имају контакт са специјалистима различитих струка. Позиви ће бити бесплатни а распоред „дежурства“ лекара биће објављен на нашем сајту, наводи Ђинђић који апелује да „сви носе маске и да поштују социјалну дистанцу“.