СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА- Деветоро здравствених радника Опште болнице „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци позитивно је на КОВИД-19. Чекају се резултати тестирања других здравствених радника.


– На основу резултата до сада урађених тестова, на корона вирус у општини Смедеревска Паланка позитивно је осаманаест особа. Од тога је деветоро пацијената и деветоро запослених у ОБ „Стефан Високи“. Они су из кућне изолације упућени на Сајам, изјавила је за наш лист др Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље Пожаревац.


Докторка Јовановић није могла да каже како су заражени лекари и медицинске сестре, али је потврдила да је још медицинара тестирано због сумње да су заражени.


Она каже да ниједно одељење није затворено, а да је дошло до прерасподеле посла једино на Интерном одељењу.


Директор Болнице др Никола Ристић није желео да одговри на питања „Новости“ о ситуацији у овој здравственој установи, упутивши нас на Општински штаб.


Према нашим сазнањима, један лекар ове болнице, код кога је потврђено присуство инфекције, одбио је да из кућне изолације буде транспортовану привремену болницу на Сајму. Пристао је тек након интервенције полиције. Ово нам је потврдио командант Штаба за ванредне ситуације у том граду, председник општине Никола Вучен.


- Тачно је да се то десило. Сада, чекамо резултате осталих тестова, како бисмо сагледали стање у нашој болници “Стефан Високи“. Свим лекарима, медицинском и немедицинском особљу пружамо пуну подршку и захвалност на свему што чине да се вирус држи под контролом, изјавио је Никола Вучен.


Како нам је саопштено у Заводу за јавно здравље Пожаревац, до сада је на подручју Подунавском округа тестирао 279 особа, од којих је 26 позитивно - у Смедереву седам, у Смедеревској Паланци 18 и у Великој Плани једна.


Тренутно на територији Подунавског округа 1.199 особа је под здравственим надзором.