КРУШЕВАЦ - Припадници 246.батаљона АБХО,чије је седиште у Крушевцу кренули су данас са дезинфекцијом круга Опште болнице и улица града. За“Новости” сведоче да ће се борити против епидемије све док буде било потребно.


Дезинфекцију путева и јавних површина обављају са цистерном за деконтаминацију М-78, уз употребу натријум-хипохлорита.


- Од проглашења ванредног стања, јединице 246.батаљона Атомско-биолошко-хемијске одбране из састава Копнене војске ангажоване су на задацима биолошке дезинфекције у најугроженијим градовима и општинама на територији земље, а од данас смо у Крушевцу где радимо дезинфекцију круга Опште болнице,улица и других јавних површина-напомиње за “Новости” мајор Владимир Филиповић, командант 246.батаљона АБХО у Крушевцу.-Циљ је да у сарадњи са осталим градским и државним службама и органима што пре ситуацију ставимо под контролу.


Опрема са којом располаже војници омогућава да се на најефикаснији и најбезбеднији начин обави дезинфекција.


- Ми смо максимално спремни за овакву ситуацију, људство је обучено и мотивисано и надам се да ћемо успешноизвршити задатак-наводи мајор Филиповић.

Мајор Филиповић и градоначелница

Јединице АБХО непрекидно раде у КОВИД болницама на Београдском и Новосадском сајму, у Хали “Чапир” у Нишу. Задужени су за дезинфекцију људи и покретних ствари. Више мобилних екипа ангажовано је у Нишу, Ћуприји, Краљеву, Рашкој, Новом Пазару као и другим мањим местима. Исте задатке обављају и објектима Генералштаба, касарнама и другим објектима Министарства одбране и Војске Србије.


- Припадници 246.бАБХО су ангажовани и и на хигијенском третирању држављана наше земље који долазе из иностранства у карантинима у Суботици,Моровићу и на Фрушкој Гори-предочавају за “Новости” у команди АБХО, одакле је на задацима мобилисано више од 90 припадника, са 15 специјалних моторних возила АЦД М-78, уређајима за деконтаминацију новије генерације и више од 13 осталих моторних возила као логистичка подршка.


- Иако је то припадницима батаљона животни позив, на сваком терену види се колико су пожртвовани, хумани и спремни да помогну-каже капетан Саша Петровић.


У ОКРУГУ 108 СЛУЧАЈЕВА,ПРИПАДНИК БАТАЉОНА ЛЕЧИ СЕ У КЦВ


КАКО је потврђено “Новостима” у 246.б АБХО, један припадник овог батаљона је позитиван на вирус КОВИД-19. Збринут је у КЦ Војвовида и његово опште здраствено стање је стабилно. Мајор Владимир Филиповић наводи да је вирус добио на задатку, као и да се очекују његов скорији повратак у јединицу.Према последњим подацима ЗЗЈЗ, на територији Расинског округа има 108 потврђених случајева корона вируса, од чега је у Крушевцу-78.


КОМУНАЛЦИ ЧИСТЕ 24 САТА


СА темељном дезинфекцијом Крушевца и околине настављају и неуморни радници ЈКП Крушевац.


- Дезинфикују се све улице, чак и оне мање, сва насељена места која територијално припадају граду,установе,стамбене зграде, објекти од виталног значаја, посебно здравствене установе и то више пута на дан-предочава граодначелница Крушевца Јасмина Палуровић.