Вечерас је букнуо још један пожар на Фрушкој гори, седми по реду од 4. априла, а свима је заједничко то што су букнули након почетка полицијског часа, кажу за Тањуг у ЈП Национални парк Фрушка гора.


"Вечерас је букнуо пожар на потезу Раковац-Лединци, поново гори ниско растиње и поново је реч о подручју у границама заштитне зоне националног парка Фрушка гора", кажу у том јавном предузећу.


И овај пут постоји основана сумња да је узрок пожара људски фактор, али из ЈП НП Фрушка гора наводе да званичне потврде из полиције још нису добили.


Додају да због учесталих пожара претходних дана као и актуелног ванредног стања у заштићеном подручју, њихове екипе додатно дежурају.


"Трудимо се да одмах реагујемо када пожар букне, обавестимо све надлежне органе и заједничким снагама тражимо узроке, максимално покушавамо да помогнемо надлежнима у откривању узрока пожара а први смо ту на линији одбране и превенције. Молимо све, и надлежне и мештане, да нам помогну у овоме, јер ситуација би, ако се овако настави, могла да измакне контроли", наводе у ЈП НП Фрушка гора.


Раније у четвртак у НП Фрушка гора је саопштено да су, по мишљењу Покрајинског завода за заштиту природе, пожари који су се десили почетком априла ове године обухватили неке од најзначајнијих степских и шумо-степских станишта у Националном парку, ливаде код Черевића и Думбова.


"У питању су локалитети који се непосредно наслањају на шумска станишта, чинећи са њима неодвојиву еколошку целину. Степска травна станишта данас су веома ретка на простору целе Војводине, а врсте које их настањују представљају изузетне реткости и према нашим законима су строго заштићене", наглашавају у Националном парку.