Хачинсон на одмору Ваи Ваи запошљава: Стране фирме у Руми приморане да различито реагују на кризу

С. КОСТИЋ

субота, 11. 04. 2020. у 07:52

Хачинсон на одмору Ваи Ваи запошљава: Стране фирме у Руми приморане да различито реагују на кризу

Детаљ из производње у француској компанији из Руме Фото С. Костић

Док је "Хачинсону" посао стао, фирма која производи нудле не успева да задовољи повећану потражњу, па увелико планира да уведе и другу смену, а за то су јој потребни нови људи
ПАНДЕМИЈА је озбиљно пореметила глобално тржиште, па је француска компанија "Хачинсон" - која у Руми производи гумена и пластична црева за хлађење аутомобила - најпре раскинула уговоре са 81 радником, колико их је раније било ангажовано због повећаног обима посла, а потом све стално запослене послала на колективни одмор до 20. априла. Потом ће, најављују, одлучити како ће убудуће организовати производњу.

- Нису тачне гласине о масовном отпуштању, нити фирма у три смене запошљава 3.000 радника и не поштује мере заштите од вируса - објашњава први човек Руме Слађан Манчић.

- За "Хачинсон" овде ради укупно 1.250 људи, а Французи су раскинули само уговоре на одређено време. Уосталом, 22 радника су били примили почетком марта, пре проглашења ванредног стања, па није било насумичних отказа, већ је њихов менаџмент током заједничког састанка објаснио да су све то мере за очување сталних радних места и фирме у Руми.

Манчић, међутим, има и лепе вести, па - уз напомену да локална самоуправа зна за свакога од 81 прекобројног који су са територије читавог Срема - поручује да никога неће оставити на цедилу и позива их да се јаве компанији "Ваи Ваи" која свакодневно тражи 40 радника. Јер, док је "Хачинсону" посао стао, фирма која производи нудле не успева да задовољи повећану потражњу, па увелико планира да уведе и другу смену, а за то су јој потребни нови људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације