ЈАГОДИНЦИ су, једини у Србији, поново отворили Зелену пијацу - свакодневно до 13 сати, осим недеље - јер овдашњи пољопривредници махом не користе интернет и не могу тако да продају робу, а задовољни су и купци који поново могу да пазаре од проверених произвођача.

- Простор је отворен, има места за прописани размак, а у маркетима су људи знатно збијенији - каже Снежана Несторовић из Јагодине и додаје да су испрва људи стварали залихе, те куповали по два џака кромпира и 10 килограма лука, на пример.

И, док Сунчица Милосављевић из Рибара каже да је пијаца једини спас за такозване ситне произвођаче попут ње, јер упркос смањеном броју купаца ипак нешто продају, самохрана мајка једног студента Снежана Јанковић живи од ове врсте трговине и тврди да цене не само што нису повећане, већ и падају. Изузетак је, вели, увозна роба, која је и иначе с пролећа коштала нешто више...

Зa разлику од Милице Петровић из Шантаровца, која сматра да је продаја повећана због навике Јагодинаца да пазаре са тезге, Новица Милошевић из Кочиног Села каже да је куповна моћ муштерија слаба - нарочито пред крај месеца, јер се тада плаћају рачуни.
- Сада сам задовољан и ако дневно зарадим "хиљадарку", а раније је то достизало и по 15 пута више - вели овај домаћин, док Невенку Марковић из Јагодине, више од скраћеног радног времена Зелене пијаце, мучи стрепња да ли ће успети да продају све што су произвели...

ЈАЈА
- БИТНО је да преживимо. Плашећи се несташице или поновног затварања пијаце, људи већ купују јаја за Ускрс, а ја поручујем да се цена од осам до 13 динара по комаду неће мењати, јер не желимо да злоупотребљавамо ванредно стање - истиче Јасминка Крстић (на слици) из Јагодине.

КУПЦИ
- СВЕЖЕ воће и поврће су драгоцени у борби против вируса, годинама купујем од истих произвођача, па ми не сметају ни нешто више цене. Држимо дистанцу и сви смо задовољни - каже Светлана Мишковић (на слици) из Јагодине.