Рума издвојила помоћ за предузећа: У фирме стиже 20 милиона

С. КОСТИЋ

субота, 11. 04. 2020. у 07:15

Рума издвојила помоћ за предузећа: У фирме стиже 20 милиона

Фото С. Костић

Рума прва општина у Срему која је издвојила помоћ за мала и средња предузећа на свом подручју. Подршка за 256 предузетника чији су објекти затворени. Највише салона и кафића
Локална самоуправа издвојила је више од 20 милиона динара као меру подршке малим и средњим предузећима у румској општини, на коју ће право имати 256 предузетника чији су објекти затворени у склопу превентивних мера борбе са ковидом 19. Међу њима је највише фризерских и козметичких салона, кафића, барова, ресторана, фитнес центара и теретана.

- Спремни смо да сваком од њих одмах у првој недељи по укидању ванредног стања, односно укидања забране о раду, исплатимо по 50.000 динара.Таквих има највише, 226 на територији румске општине, и за такву меру нам је потребно 11,3 милиона динара. Ово радимо да не би отпуштали раднике, али и да не гасе делатност. Средства ће добити уз потписану изјаву да ће радити још најмање три месеца након добијене помоћи - појашњава Слађан Манчић, први човек општине Рума.

Како наводи, новчана помоћ исплаћиваће се по категорији, односно броју запослених.
- Објекти који упошљавају од четворо до 10 људи, а регистровани су као кафићи и уз то имају и кухињу, па пицерије, ресторани, за њих смо спремни да издвојимо по 150.000 динара. Таквих на територији општине има 25, а за ту меру нам је потребно 3,7 милиона динарауз исте услове које ћемо тражити од свих њих. Објекти где је запослено више од 10 лица, ту су велики ресторани, хотели, њима смо спремни да дамо по 300.000 динара. Ми смо навели даих има пет, а за ту меру нам је потребно1,5 милиона динара - наводи Манчић додајући да ће и фитнес центри и теретане добити помоћ од 30.000 динара.
Локална самоуправа неће помоћи само привредницима већ и пољопривредницима, пре свега повртарима у пластеничкој и стакленичкој производњи, за шта је издвојено три милиона динара.

- Сваки овакав произвођач који има проблема са продајом робе може да се обрати нашој комисији, а ми ћемо од њега откупити ту робу у вредности од 200.000 динара по свакој култури од сваког домаћинства. Робу њему плаћамо, а ми ћемо је или усмерити синдикатима јавних предузећа, или ћемо је поделити као што делимо хуманитарне пакете, као свежу робу - каже Манчић наглашавајући да већ од понедељка Општина може да купује ту робу од пољопривредника.

НАГРАДЕ

Манчић је нагласио даће за 10 радника ЈП "Комуналац" који даноноћно раде на дезинфекцији града и 10 радника "Водовода", који раде са камионима у две и три смене, бити издвојено по 30.000 динара као награда за све оно што раде за грађане и овај град.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације