ПОЖАРЕВАЦ – На Старом гробљу у Пожаревцу сахрањена је прва жртва Ковида19 из овог града, жена стара 77 година, која је преминула током лечења у Београду.

Њена сахрана обављена је по посебном протоколу, предвиђеном током трајања епидемије. Тело из Београда сачекала је група гробара, који су на себи имали заштитне сакафандере, маске, наочаре, рукавице и каљаче.

Пре износешња дрвеног ковчега, у којем се налазио лимени сандук са телом покојнице, возило је дезинфиковано, а онда је ковчег унешен у капелу. Присутно је било свега четворо људи, од максимално пет дозвољених, који су морали да држе међусобно одстојање од два метра.

Након што је свештеник одржао опело и огласило се звоно гробљанске цркве, дрвени ковчег одвежен је до породичне гробнице, заједно са венцима и дрвеним крстом. Након спуштања сандука у гробницу, њена бетонска плоча најпре је облепљена пур-пеном и тек тада враћена на место.

Овакво херметичко затварање гробнице је неопходно, како би се спречило могуће ширење заразе. По завршетку укопа, гробари су скинули скафандере и сву заштитну опрему, сем наочара, спаковали их у пластичне вреће и предали Заводу за јавно здравље ради уништења.


* Свештеник држи опело пред капелом