Лесковац – Користећи 3Д штампач Народна библиотека у Лесковцу „Радоје Домановић“ је, у претходних двадесетак дана, одштампала и склопила 160 визира које је поклонила здравственим установама у овом граду као и најугроженијим појединцима.

Овој акцији се придружило још неколико институција и установа, па је тако Центар за стручно усавршавање до сада одштампао 24 пластике за визире, а Средња техничка школа „Раде Металац“ 14 комплетних визира.


- Упоредо са свакодневним пословима наставићемо да штампамо визире све док за тим постоји потреба, а покушавамо да одемо корак даље, односно да, уз помоћ специјалних ронилачких маски, на истом штампачу, правимо и другу опрему за Општу болницу у Лесковцу – казала је Весна Илић, директорка лесковачке библиотеке.


Највећи део посла преузео је на себе библиотекар Димитрије Стајић који га ради од куће, али он наглашава да су визири последица тимског рада у библиотеци, од идеје до крајњег призвода. На штампачу се израђују обручи визира и фолије, од биоразградиве пластике, а уз помоћ предузећа „СМП“ библиотекари од једне одштампане фолије праве две.
Када се свему дода још и растегљива трака одређене ширине и дебљине добије се заштита која медицинском особљу веома значи. Библиотека је дуго покушавала да набави 3Д штампач, вредан неколико стотина хиљада динара, а добила га је прошле године као награду из иностранства.- Не обазиремо се на упозорења да штампач може да се поквари. Ако се то и догоди набавићемо други. Ако само једним од наших визира спасимо бар један живот овај штампач и наш рад су испунили сврху и мисију коју сада имамо – казала је директорка Илић.БРИГА О ЧИТАОЦИМА


Библиотека свакодневно најстаријим Лесковчанима, на кућну адресу, испоручује жељене наслове. Библиотекари најмлађима свакодневно читају бајке, док на свом сајту препоручују online садржаје у култури широм Србије.