Љижани су убедљиво најдисциплинованији у целој Србији! Од увођења ванредног стања, у општини Љиг, на Ибарској магистрали, није било ниједног кршења забране кретања, самоизолације, нити је иједан кафеџија мимо одлуке о затварању угоститељских објеката отворио локал. Нема ни случајева заразе корона вирусом.

Мере донете током ванредног стања строго поштује шездесетак житеља Љига који су у самоизолацији. На улицама ове варошице полиција у току забране кретања ниједном није затекла неког грађанина, нити старије од 65 година.


- За разлику од околних општина и градова код нас нема ниједног грађанина позитивног на корона вирус и надамо се да ће такав тренд да се задржи – каже Драган Лазаревић, командант Штаба за ванредне ситуације и председник Општине Љиг. волонтери успевају да помогну свима којима је потребно, радње су добро снабдевене, старији од 65 година у одређеним трговинама обављају куповину поштујући све прописане мере понашања.


У Општини Љиг истичу да ће угроженим породицама, самохраним родитељима и старијима од 65 година, пакете основних животних намирница достављати волонтери Црвеног крста и геронтодомаћице Међуопштинског центра за социјални рад “Солидарност”.


- Суштина је у придржавању прописаних мера за сузбијање епидемије корона вируса, у чему смо ми из мањих средина по свему судећи ревноснији од оних у великим градовима – каже један Љижанин.


- Ако сами нећемо да поштујемо оно што нам лекари у спречавању ширења короне свакодневно саветују, ко ће други да се брине о нашем здрављу!?
КОСИДБА И КОРОНА


Љижани очекују да ће епидемија корона вируса увелико да прође до почетка лета, односно до традиционалне манифестације “Косидба на Рајцу”, по којој је ова варошица позната широм света. На планини Рајац, средином јула, сваке године окупљају се најбољи косци, на мегдану за “Златну косу”, а Љижани се надају да вирус неће угрозити одржавање ове манифестације.