Гори депонија код Зворника: Смрад данима гуши Мали Зворник

NovostiOnline/В.М.

уторак, 07. 04. 2020. у 22:04

Гори депонија код Зворника: Смрад данима гуши Мали Зворник

Фото РТВ БН

Преко Дрине, у Зворнику на депонији, која се налази уз саму Дрину, избио пожар још предходног дана и непријатни мириси и дим се шире по подручју Србије
Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник је, у име локалне власти, у уторак, ујутру послао драматично писмо Министарству животне средине у Влади Републике Српске у ком их обавештава да имају велики број позива суграђана и мештана околних села, крај десне обале Дрине, који су, у најмању руку, узнемирени непријатним мирисом који се осећа у њиховом крају и густим димом који шикља на левој обали Дрине, у РС и БиХ, у зворничком крају.

Јевтић за „Новости“ указује да је, преко Дрине, у Зворнику на депонији, која се налази уз саму Дрину, избио пожар још предходног дана и непријатни мириси и дим се шире по подручју Србије, општине Мали Зворник, што овдашњим људима ствара нелагодност, непријатност, али све више и узнемиреност.

-Ту се депонује отпад града Зворника у протеклој деценији , а примарни проблем је и то што је депонија смештена уз шљунковиту обалу, где се изразито запрљане и опасне загађене воде врло брзо могу наћи у реви Дрини – написао је Јевтић надлежним у Београду. - На помолу је велика еколошка катастрофа. Материјали који се ослобађају и испаравају, већ други дан, заједно са гасовима који избијају из депоније врло су опасни за људско здравље. Овај проблем датира годинама и није само проблем општине Мали Зворник, већ и суседних градова Шапца и Лознице.

Јевтић моли надлежне у ресорном министарству за предузму мере из своје надлежности, како би се спречила даље последице.Челник Малог Зворника је, како нам каже, надлежне у главном граду замолио да обавесте о корацима које че предузети, како би могли да их саопште, као умирујуће вести суграђанима.

Јевтић каже да је сличних проблема било и предходних година, а посебно прошле године, али ништа није урађено да буду превазиђени ваљано. Види се, како каже, да су комшије ангажовали веће и моћније ватрогасне машине за гашење пожара, али, очигледно, није то довољно, посебно кад је реч о решавању тог еколошког проблема.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације