Корона потврђена код скоро комплетног особља Инфективног одељења и код седам радника фабрике „Јура“.

Novosti Online / И.Митић

уторак, 07. 04. 2020. у 14:45

Корона потврђена код скоро комплетног особља Инфективног одељења и код седам радника фабрике „Јура“.

Фото: И. Митић

Двоструко већи број потврђених инфекција вирусом корона у Јабланичком округу
Лесковац – Број особа код којих је лабораторијски потврђено присуство вируса корона на подручју Јабланичког округа је двоструко већи у односу на податке који су објављени у суботу и сада износи 67.

Од овог броја 62 пацијента су из Лесковца, по двоје из Власотинца и Медвеђе и један из Бојника. Трећина од укупног броја оболелих су здравствени радници. Петоро у овдашњем Дому здравља и још 18 у лесковачкој Општој болници, а међу њима скоро сви здраствени радници са Инфективног одељења где се хоспитализују пацијенти оболели од овог вируса. Директор Опште болнице др Небојша Димитријевић је оценио да је ситуација веома тешка и да ће организација у овој установи бити промењена.

Убудуће ће Инфективно и Грудно одељење фукционисати као једно. Кадровски ће бити ојачано особљем са других одељења, а њима ће руководити начелник грудног, јер је међу инфициранима и начелник Инфективног одељења. На Грудном одељењу до сада су смештани пацијенти са респираторним инфекцијама и сумњом на вирус корона.

- Од свих здравствених радника на Инфективном одељењу остали су нам један лекар специјалиста, један специјализант и два техничара, а сви остали су заражени и они ће бити упућени на лечење у Ниш. Тамо ће се радити тријажа, па ће пацијенти са лакшом клиничком сликом бити смештени у хали „Чаир“, а они са тежом биће упућени на болничко лечење – рекао је др Димитријевић и додао да су оболели у стабилном стању и да нису животно угрожени.

Тестови су показали и да је седморо радника јужнокорејске корпорације „Јура“ позитивно на овај вирус. Градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације Горан Цветановић је саопштио да се чекају резултати још 49 особа са подручја целог округа који су тестирани на вирус корона.

- Нико од оболелих са наше територије није на респиратору. Осећају се добро. Тест првозараженог у Лесковцу је показао да је сада негативан, али се чека још један тест како би резултат био потпуно сигуран – закључио је Цветановић.

Због контакта са оболелима у Јабланичком округу под здравственим надзором су 602 особе, док је у самоизолацији око 1.000 људи који су дошли из иностранства.