Епископ шабачки Лаврентије и администратор Епархије ваљевске СПЦ, после смрти владике Милутина, служио је, сам, у цркви посвећеној Светом Сави, која је у склопу комплекса у ком борави, одакле никуд не иде, поштујући одлуке виших црквених и државних органа.

И у оваквим условима успева да ваљано обавља дужност и надлежног епископа и администратора ваљевске епархије, која је, до 2006. године, била једна епархија, а његовом одлуком је подељена на два дела. Владика који је ушао у 86 годину живота, иза кога је 52 године епископског стажа и више од шест деценија од монашења, дане проводи у молитвама, читању, телефонском контакту са подређенима у две епархије о којима брине и све је, како каже, „као под конац“.


Епископ Лаврентије у проповеди, коју је доставио „Новостима“ нагласио да „што те вуче људској колевци у којој се, на зло човечанство, боговствује (обрачунава) Цезар са Александром?!“ усхићено пита Његош Господа Христа.


Господ нам је милост и доброта сушта ал' због греха наших страдања попушта!

-Свети оци кажу да је опроштај греха човеку и спасење душе већи дар и жртва Богу према човеку, него само стварање човека -каже шабачки епископ и администратор ваљевски. -Ових предпразничних дана Христовог васкрсења притиснуло нас је једно посебно искушење, појав пандемије, „вирус Корона“ која је већ увелико почела да убира своје жртве. Запањујуће је да се наднела над целом планетом. Ма како опака бољка ми хришћани добро знамо да се све збива по Божијем допуштењу. Знамо и то да страдања долазе као последица греха и да се ублажава кајањем. Нама пак Србима добро је познато из големог искуства како Бог и милује и кара.


Схватимо, наглашава овај архијереј СПЦ, „ ово искушење (Корона вирус) као опомену Божју, позив и савет да се вратимо у наручје свом небеском Родитељу и свим духовним вредностима из прошлости“.


-Настојмо да опростимо једни другима, да се вратимо Богу; да оживимо породицу- домаћу Цркву; да се сетимо старијих, немоћних, да нам замрле школе оживе, да нам запуштене њиве процветају и да никада не сметнемо са ума да смо деца Божја -поручује владика свештенству, монаштву и верујућем народу своме.Лекари нам саветују, да због вируса, ових дана физички будемо на одстојању једни од других- послушајмо их!Послушајмо и Господа који апелује да се духом и срцем један од другога никад не удаљавамо!Када ако Бог да ово двоје испунимо, моћи ће мо да у пуној пасхалној радости дочекамо светло Христово Васкрсење.


Даље је рекао да браћу свештенике молим „ да као и до сада својим животом и радом буду пример пастви својој“.


Даће Господ, проћи ће сва ова невоља па ће убрзо моћи да дођу у домове својих парохијана ради вршења верских обреда, а дотле нека буду у међусобној вези са својом паством. Богослужења ће се Божјом помоћу редовно одвијати, па вас молим сетите се и свих нас у својим светим молитвама -закључио је један од најугледнијих архијереја, не само у СПЦ.