КРАЉЕВО – Од укупно девет тестираних узорака у понедељак, два су била позитивна на ковид-19, па је у Краљеву до уторка у подне потврђено укупно седам случајева инфекције корона вирусом.

На територији коју покрива краљевачки Завод за јавно здравље, укупно је 18 регистрованих случујева, ових седам у Краљеву, три у Врњачкој Бањи и седам у Рашки.

Ово је изјавио др Александар Мацан, директор ЗЗЈЗ у Краљеву, појашњавајући да су подаци које је за Краљево у понедељак објавио др Предраг Кон на прес конференцији тачни, али су стари два дана и односе се на подручје у надлежности краљевачког Завода.

- Дакле и за Краљево, Врњачку Бању и Рашку. Сви подаци су саопштавани по градовима који су седиште Завода што је довело грађане у малу забуну – додао је Мацан.

Према његовим речима, од 5. марта из ЗЗЈЗ у Краљеву на тестирање је до сада укупно послато 102 узорка, од којих је 18 било позитивно.

- Осим тога под надзором је око 1.200 грађана који су под контролом полиције и санитарне инспекције – наглашава др Мацан. - Сви они ће бити тестирани по завршетку самоизолације. Припадници МУП, војске и здравствени радници који су били у изолацији по типу контакта, тестирају се након 14 дана и у случају негативног налаза, што је код већине већ било тако, враћају се на посао. Остали имају изолацију 28 дана.

(Г.Ћировић)


ЗА САДА 30 ОБОЛЕЛИХ У СУБОТИЦИ

На територији Суботице је регистровано је укупно 30 потврђених случајева заражених Ковид-19 вирусом.

Међу оболелима нема здравствених радника, а заражени су припадници Војске Србије и полиције који су били на радним задацима, ангажовани на пријему људи који су дошли из иностранства, са благом клиничком сликом и у стабилном стању.

Припадници Војске Србије смештени су у хотелу „Президент“ на Палићу, док је, како сазнајемо, пет полицајаца послато на лечење у Новосадски сајам.

(Ј.Л.)


У ЈАБЛАНИЧКОМ ОКРУГУ ЗАРАЖЕНА 23 ЗДРАВСТВЕНА РАДНИКА

Лесковац – Број особа код којих је лабораторијски потврђено присуство вируса корона на подручју Јабланичког округа је двоструко већи у односу на податке који су објављени у суботу и сада износи 67.

Од овог броја 62 пацијента су из Лесковца, по двоје из Власотинца и Медвеђе и један из Бојника. Трећина од укупног броја оболелих су здравствени радници. Петоро у овдашњем Дому здравља и још 18 у лесковачкој Општој болници, а међу њима скоро сви здраствени радници са Инфективног одељења где се хоспитализују пацијенти оболели од овог вируса.

(И. Митић)

ТРИДЕСЕТИ СЛУЧАЈ ОБОЛЕЛОГ У ЧАЧКУ

ЧАЧАК – ТРИДЕСЕТИ случај оболеле особе од корона вируса потврђен је у уторак у Чачку. Ради се, како сазнајемо, о мушкарцу средње животне доби.

У лабораторију у Краљеву послат је још 21 узорак, а у току сутрашњег дана биће обрађено нових 35.

Претходног дана са инфективног одељења је на кућно лечење отпуштено троје болесника, док је пет премештено на друга одељења.

(В. ИЛИЋ)


ЖАБАРИ: СПРЕМНИ ПАКЕТИ ЗА УГРОЖЕНЕ ГРАЂАНЕ


У општину Жабари стигли су пакети који ће се делити пензионерима са примањима испод 30.000 и осталим социјално угроженим лицима. Њихова расподела обављаће се преко месних заједница, на основу спискова ПИО фонда и Центра за социјални рад.
Дистрибуција пакета почеће чим буду стигли спискови са именима пензионера којима следује помоћ. Председник општине, Јован Лукић, замолио је грађане за стрпљење и поручио им да ће благовремено бити обавештени о почетку испоруке.

Д. Н.


КРАЉЕВО: ПЕТОРИЦИ НОВЧАНЕ КАЗНЕ

Због кршења забране кретања у парковима и јавним површинама за спорт и рекреацију, као и због кршења мере о забрани окупљања више од два лица, против петоро мушкараца из Краљева поднете су прекршајне пријаве.

Припадници краљевачке полиције су, наиме, у парку у Карађорђевој улици у понедељак затекли четрдесетседмогодишењег, четрдесетртрогодишњег и четрдестогодишњег мушкарца како упркос забрани седе у парку, а недалеко од тог места и два мушкарца старости 19 и 20 година.

Судија Прекршајни суда изрекао је овој петорици Краљевчана новчане казне.

Г. Ћ.