Могућ проблем у дому за старе у Нишу: Због вируса корона тестирано 80 корисника, зараза стигла из оближњег хотела у коме су боравили Италијани?

Ј. Ж. С.

06. 04. 2020. у 22:51

Могућ проблем у дому за старе у Нишу: Због вируса корона тестирано 80 корисника, зараза стигла из оближњег хотела у коме су боравили Италијани?

Илустрација Фото: Depositphoto

Код два станара забележена висока температура
ПОСЛЕ два београдска дома за старе, "Доживети стоту" и "Стара пруга", вирус корона је, вероватно, "ушао" и у једну установу у Нишу. Пошто је код два станара забележена висока температура, у понедељак је тестирано свих око 80 корисника и чекају се резултати.

Ово је дом са великим бројем корисника, што додатно отежава ситуацију. С обзиром на то да се њихова зграда налази у близини једног нишког хотела у коме је недавно боравило око 200 Италијана, сумња се да је управо од њих стигла зараза.

Због све теже ситуације у приватним установама за смештај старих, Министарство за рад забранило је чак и погребницима и судској медицини да без посебне заштитне опреме улазе у њихове просторије, док су лекарима домова здравља неопходне писане дозволе. Препорука надлежних је и да се у све установе што пре уведе потпуни карантин. Овај вид тоталне изолације међу првима је увео власник две установе у Бору и Књажевцу, Милован Ђурић.

- Запослени су подељени у две поставе и провешће по 15 дана уместо са својим породицама са корисницима дома - каже наш саговорник. - Залихе потрепштина су обезбеђене, а социјални радник ће бити веза између радника, корисника и сродника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Češljam vunu dragome za čarape

07.04.2020. 06:58

a sta ce sudska medicina i pogrebnici u starackom domu?