Од дана проглашења ванредног стања у Републици Србији због ситуације са коронавирусом 15.03.2020. године до дана 06.04.2020. године, Основном суду у Новом Саду је од стране Основног јавног тужилаштва у Новом Саду поднето укупно 40 оптужних предлога против 46 лица због оправдане сумње да су извршили кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије.


Међу наведеним предметима 24 кривична поступка се воде против лица која су кршила полицијски час, 14 кривичних поступака се води против лица која су прекршила самоизолацију, 1 кривични поступак се води против лица које није привремено затворило свој угоститељски објекат и 1 кривични поступак против лица које је кршило полицијски час и ометало службено лице у вршењу службене дужности.


Против 37 лица је одређена мера забране напуштања стана, док је против 9 лица одређен притвор и ова лица су смештена у притворске јединице са посебним санитарним-карантинским мерама у Вршцу и Пожаревцу.


Првих шест суђења лицима која се налазе у притвору заказано је за 13.04.2020. године и ова суђења ће се одвијати у посебно опремљеним судницама Основног суда у Новом Саду путем програма „Skype“, без довођења окривљених из притвора у зграду суда.


У протекла три дана, од 03.04.2020. године до 06.04.2020. године, судија за претходни поступак Основног суда у Новом Саду је по предлогу Основног јавног тужилаштва у Новом Саду одредио меру забране напуштања стана против још 3 лица осумњичена за кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије.