У Србији је до 15 часова 6. априла 2020. године регистровано укупно 2.200 потврђених случајева COVID 19. Преминуло је укупно 58 оболелих.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.192 особe од којих je 292 позитивнo. Хоспитализовано је 1.197 пацијената.

У ПОМОРАВСКОМ ОКРУГУ ЗАРАЖЕНО 153, ОСОБЕ У ЋУПРИЈИ 86

У Ћуприји, једном од жаришта корона вируса у Србији, заражено је 86 лица, највише у Поморавском округа, али је и највише тестирано, 241 особа, изјавио је данас председник општине и команаднт Штаба за ванредне ситуације Нинослав Ерић.

Ћуприја је на четвртом месту по броју заражених у Србији, иза Београда, Новог Сада и Ниша. Има 30.679 становника по последњем попису.

У Поморавском округу тестирано је 411 особа, а код 153 је потврђен вирус, написао је Ерић, на сајту Општине Ћуприја.

У Ћуприји је заражено 86 особа, у Параћину 31, Јагодини 24, Свилајнцу седам, Деспотовцу три и Рековцу две, написао је Ерић и додао да је у Ћуприји тестирано 241, у Параћину 74 особе, у Јагодини 67, Свилајнцу 15, Деспотовцу 12 и Рековцу осам.

Он је најавио да ће идућих дана бити много више тестираних, "јер је Завод за јавно здравље у Ћуприји обучио медицинске сестре за тестирање, по домовима здравља у општинама овог округа". (Танјуг)


40 МЕДИЦИНАРА У САМОИЗОЛАЦИЈИ

ПОЖАРЕВАЦ – Према подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, у самоизолацији се тренутно налази 40 здравствених радника. Један део је већ тесиран и чекају се резултати, а остали ће бити тестирани кад истекне 14 дана од њиховог контакта са зараженим пацијентом.

Како је за Новости изјавила Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље Пожаревац, на подручју Браничевског округа вирусом Ковид 19 заражено осморо људи. Од тога, највише их је у Пожаревцу, укупно шест, од којих је једна особа на београдском Сајму, три су у болници, а две особе у кућној изолацији.

Један пацијент је са подручја Великог Градишта и на лечењу је у Београду, а двоје је у Жабарима и у кућној су изолацији, уз редовно праћење њиховог стања. На подручју Браничевског округа под надзором се тренутно налази 1.606 особа.

ЈОШ ЈЕДАН СМРТНИ СЛУЧАЈ ОД КОРОНЕ У ПИРОТУ


ЗАВОД за јавно здравље у Пироту, саопштио је да је закључно са данашњим даном, на подручју округа потврђен 21 случај корона вируса. У Пироту вирус је потврђен код 19 особа, а из Бабушнице код 2 особе.

Догодио се и други смртни случај и то код мушкарца старог 54 године, дијабетичара. На инфектологији Опште болнице тренутно је 5 особа и све су у стабилном стању.

Од почетка епидемије овде су оболеле 132 особе, а под здравственим надзором је 610 контаката и то углавном породичних случајева,контактти на радном месту, али и у редовима полиције и затворских чувара. В.Ћ.ПОЖАРЕВАЦ: ХУМАНИ РАДНИЦИ „ПАРКИНГ СЕРВИСА“ ДАЛИ КРВ


ПОЖАРЕВАЦ - На редовној акцији добровољног давања крви у Дому Црвеног крста у Пожаревцу, учествовали су запослени у Јавном комуналном предузећу „Паркинг сервис“, на челу са директорком Маријом Паповић. Позиву за учешће у акцији одазвало се 35 потенцијалних давалаца, од којих је прикупљено 35 јединице крви. Она ће бити искоришћена за лечење пацијената у пожаревачкој Општој болници и u Клиничком центру у Београду.


(Д.Н.)


КРИЗНИ ШТАБ ОПШТИНЕ БЛАЦЕ: ОБОЛЕЛЕ РАДНИЦА ДОМА ЗА ОМЕТЕНЕ У РАЗВОЈУ


БЛАЦЕ -Кризни штаб општине Блаце затражио је помоћ од Министарства за рад и социјалну политику јер је у Дому за особе ометене у развоју у Трбуњу једна од радница, дефектолог оболела од короне вируса.

Иако је радница која је путовала из крушевца на посао у кућној изолацији, према речима Милана Ћурчића председника општине Блаце овдашњој здравственој установи јављају се запослени са блажим симптомима који су присутни и код неких од корисника.

-У очекивању да се тестирају, запослени су у кућној изолацији што се односи и на неколико корисника у Дому-истиче за “Новости” предсендик Ћурчић додајући да у овој установи недалеко од блаца има 37 запослених и 80 корисника.

Иначе, поред раднцие овог дома, а која је житељка општине Крушевац, у Блацу је регистрован и први случај заразе корона вирусом код шесдесет петогодишње жене која се налази на инфективном одељењу прокупачке болнице.Иначе, локална самоуправа је према речима председника Ћурчића набавила овдашњем Дому здравља сву неопходну опрему док су у Дому за особе ометене у развоју поседовали заштитну опрему.

(Д.З.)


У НЕГОТИНУ ТЕСТИРАЊЕ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА НА ВИРУС КОРОНА

НЕГОТИН – У Неготину, у којем су до сада потврђена два случаја ковида-19, код Р.Ђ (71) из Смедовца и неготинског специјалисте интерне медицине З.Б (57), у понедељак је тестирано 20 особа, од којих 17 здравствених радника који су били у контакту са оболелима и они који су у самоизолацији због путовања у иностранство. Тестирана су и два пацијента који леже на одељењу пнеумофтизиологије као и један полицијски службеник који је пре ванредног стања боравио у иностранству.

Све подлоге се шаљу у Зајечар, надлежђном Заводу за јавно здравље „Тимок“, па онда у Београд Институту „Торлак“. Очекује се да већ кроз који дан резултати буду познати.

(С.М.Ј.)


У СРПСКИМ СРЕДИНАМА НА КИМ ЗАБЕЛЕЖЕНО ШЕСТ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА

Косовска Митровица(понедељак,6.април)-У српским срединама на Косову и Меотхији у понедељак је забележено још шест нових случајева заразе короне вирусом па је укупан број према речима епидемиолога Завода за јавно здравље у косовској Митровици Александра Антонијевића њих 33.Наиме, како је у изјави новостима казао Антонијевић,два нова, прва случаја заразе у тој општини забележена су у Зубином Потоку , два у Лепосавићу док су по један оболели регисторивани у северној Митровици и Добротину код Грачанице.

-У северној Митровици укупан број оболеих је 18, у Звечану девет, у Лепосавићу троје, двоје у Зубином Потоку док је једна жена оболела из Добротина код Грачанице-истиче за наш лист епидемиолог Антонијевић и ддаје да је од укупно 33 особе оболеле од почетка пандемије корона вируса, једна особа , четврдесет седмогодишњи мушкарац из општине Лепосавић преминуо.

(Д.З.)


У СЕВЕРНОБАЧКОМ ОКРУГУ ЗАРАЖЕНА ВОЈСКА И ПОЛИЦИЈА

На територији Севернобачког округа регистровано је укупно 31 потврђени случај заражених ковид-19 вирусом, од којих је 27 особа из Суботице, три особе из Бачке Тополе и једна из Малог Иђоша.

- Међу оболелима су и припадници Војске Србије и полиције који су били на радним задацима, а нема оболелих здравствених радника – каже градоначелник Богдан Лабан.

Број оболелих је дупло већи него пре недељу дана. Међу њима су војници и старешине гарнизона „Бачка“ из Бачке Тополе, који су заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова, боравили на граничном прелазу Хоргош и координисали прилив великог броја наших држављана из иностранства.

Једно војно лице из Бачке Тополе и један припадник МУП-а упућени су у Клинички центар Војводине, док су остали смештени у Општој болници и у хотелу „Президент“ на Палићу.

(Ј.Л.)

ПРВИ СЛУЧАЈ КОРОНЕ У ЛАЈКОВЦУ

Старији мушкарац из села Придворица први је случај вируса корона на подручју општине Лајковац. У питању је, сазнајемо, дугогодишњи хронични болесник.


Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац апеловао је на грађане да остану у својим кућама и да се придржавају мера Владе Србије. Б. П.


РАСИНСКИ ОКРУГ: ПОТВРЂЕНА КОРОНА У 79 СЛУЧАЈЕВА

КРУШЕВАЦ-КОРОНА – Вирус потврђен је у 79 случајева у Расинском округу, најновији су подаци до којих су дошле “Новости”. Највише је са дијагнозом КОВИД-19 регистровано у Крушевцу-58 и у Варварину-11,док је по три случаја за сада забележено у општинама Трстеник,Александровац и Ћићевац. У општини Брус потврђен је један случај.

На Инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу хоспитализована је 51 особа, а очекују се резултати још 25 брисева прослеђених Ветеринарско-специјалистичком институту у Краљеву. Осим у крушевачкој болници, пацијенти са територије округа лече се у КЦ Ниш.

Званична статистика говори да је у режиму самоизолације у Крушевцу, 1.172 лица,у Александровцу 216,Трстенику 265, Ћићевцу 73,Варварину 194 лица и Брусу 88 лица. На територији округа редовно се обавља дезинфекција, а у самом Крушевцу се више пута дневно дезинфикује Инфективно одељење,као и Ургентни центар и Хитна помоћ. (С.Б.)НЕПОВОЉНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

Врање - Према подацима Завода за јавно здравље у Врању, до сада је узорковано 148 брисева, што не значи да је толико људи тестирано, с обзиром да је код неколико особа брис рађен више пута. Према речима епидемиолога др Слађана Станковића вирус Ковид 19 је потврђен код 47 особа.

Епидемиолошка ситуација у округу је неповољна, епидемиолошка прогноза неизвесна, али под контролом здравствене службе.
Фото: Ј. С.

- У Врању је регистровано 25 оболелих, али је најгора епидемиолошка ситуација у Сурдулици где је регистровано 18 оболелих, троје је заражених у Владичином Хану и једна особа у Бујановцу – каже Станковић.

Према његовим речима регистровани су смртни случајеви у Врању, Сурдулици и Бујановцу. Што се тиче заражених здравствених радника , до сада су регистровани случајеви у Врању, Сурдулици и Владичином Хану.

(Ј.С.)КОРОНА СТИГЛА У ПРИЈЕПОЉСКУ БОЛНИЦУ - ПРИВРЕМЕНО ЗАТВОРЕНО ХИРУШКО ОДЕЉЕЊЕ

Пријепоље - Након што је установљено да је један медицински техничар позитиван на вирус ЦОВИД 19, хируршко Одељење пријепољске Опште болнице привремено је јутрос затворено, а лекарима и медицинском особљу одређена је кућна изолација.

Завод за јавно здравље Ужице током понедељка ће извршити комплетну дезинфекцију хирургије која ће након тога поново наставити са радом. Директор Болнице доктор Зоран Дробњак каже, да ће пацијентикоји се налазе на одељењу чим се стекну услови бити пуштени на кућно лечење и тестирани на корону. Он наводи да је случајним тестирањем утврђено да је медицински радник, који је био у пратњи супружника до Ужица, заражен.

- На наше инсистирање тестиран је медицински техничар, који је био у пратњи супружника до Ужица. Чим је стигао налаз и потврда да је позитиван на корону, по препорукама епидемиолога из ужичког Завода за јавно здравље, сви запослени који су били у контакту са зараженим упућени су у самоизолацију у којој ће провести 14 дана – каже доктор Дробњак.

(А.Р.)


У КРАЉЕВУ НЕМА НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ИНФЕКЦИЈЕ КОРОНА ВИРУСОМ

КРАЉЕВО – Међу 16 новотестираних узорака у минулих 24 сата, у Краљеву није било позитивних резултата на ковид-19, па је град на Ибру до понедељка у подне остао на пет раније потврђених случајева инфекције овим опаким вирусом.

- То је одлична вест, као и она да су Краљевчани међу најдисциплинованијим грађанима Србије када су у питању наредбе о забрани кретања и самоизолацији. Од суботе у 13 сати, па до понедељка ујутро, само три особе су на територији Краљева прекршиле полицијски час. Све, дакле, зависи од нас. Ми смо кројачи своје и судбине свих људи у у нашем блиском окружењу – каже градоначелник др Предраг Терзић.

(Г.Ћ)У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ НЕМА НОВИХ ЗАРАЖЕНИХ

ОД прекјуче, у Рудничко-таковском крају нема нових заражених корона вирусом, а Штаб за ванредне ситуације општине Горњи Милановац се нада да ће већина од шесторо до сада оболелих, већ до краја ове седмице бити – излечени!

- Од њих шесторо, на Грудном одељењу наше Опште болнице смештено је четверо, они су у стабилном општем стању, без температуре и других тегоба. Ове седмице, сви ће бити поново тестирани на ковид-19 и, ако им ти резултати и други пут буду негативни, следи им отпуст из болнице – потврђује њен директор др Предраг Шутић.

(М. Б.)

У КЛАДОВУ ОД ДАНАС ТЕСТИРАЊЕ НА ВИРУС КОРОНА

КЛАДОВО - У Здравственом центру у Кладову у понедељаак је почело тестирање на корона вирус, првенствено здравствених радника који су били у контакту са пацијентима који су оболели од ковида-19.

Реч је о медицинарима који су до терцијарних установа пратили пацијенте са корона вирусом, као и онима који су са оболелима били у контакту. Биће тестирани и пацијенти који имају одређене симптоме који указују на вирус, а који су до сада били праћени, али и здравствени радници на виталним радним местима чија је самоизолација због путовања у иностранство продужена на 28 дана.

Здравствени центар у Кладову, сазнајемо, требовао је 20 тестова, а наредних дана ће тестове наручивати у складу са епидемиолошком ситуацијом, која се у овој општини редовно прати. Сви брисеви биће упућени у Зајечар у Завод за заштиту здравља „Тимок“ одакле иду на анализу у Институт „Торлак“ у Београду.

У Кладову је, иначе, присуство корона вируса потврђено код три особе, од којих је првооболели П-Б. (80) преминуо у Клиничком центру у Нишу.

(С.М.Ј)

БРЖЕ ДО РЕЗУЛТАТА У ЛОЗНИЦИ

Градски штаб за ванредне ситуације града Лознице одржао је састанак са представницима Завода за јавно здравље Шабац, здравствених установа из Лознице и оних које се налазе у општинама у близини Лознице и са начелником Мачванског управног округа како би дефинисали протоколе и надлежности у циљу сузбијања епидемије вирусом ковид-19 као и начин збрињавања пацијената са блажим симптомима, али и дијагностиковања тежих облика заразе короном.

Према речима градоначелника Лознице Видоја Петровића, циљ састанка је био да се сви учесници информишу о стању поводом епидемије короне на подручју града Лознице, Крупња, Љубовије, Малог Зворника односно читавој територији Мачванског управног округа.

- Заједнички рад, добра сарадња здравствених радника, полиције, војске, Завода за јавно здравље и Градског штаба за ванредне ситуације али и сарадњи са грађанима Лознице дали су овакве резултате. С обзиром да смо у петој недељи и да постоји могућност да ситуација постане озбиљнија било је непходно да од струке добијемо позитивна искуства и нове смернице како да се односимо у наредном периоду, да заједно са нашим грађанима подигнемо досадашњи ниво личне и колективне свести у циљу даљег спровођења наложених мера. У наредном периоду јако је важно да особе које су биле у контакту са зараженима буду у самоизолацији и да се благовремено подвргну тестирању на вирус ковид -19. Остаје само да наши апели који се свакодневно упућују допру до што већег броја наших суграђана јер само уз заједнички напор и повећану одоговорност можемо што безболније проћи кроз све ово – рекао је градоначелник Лознице.

Вршилац дужности директора Завода за јавно здравље Шабац др Бранко Вујковић истакао је да је Ветеринарски специјалистички завод у Шапцу почео да ради анализе на корону на територији Мачванског округа са акцентом на већи број узорака, али пре свега на брзину тестирања, а како је навео, очекује се да у року од 24 сата буду готови разултати.

Према његовим речима, циљ састанка је подела и дефинисање обавеза свих здравствених установа у ланцу комуникације на територији Мачванског округа. Након потврде да је неко позитиван на к дорона вирус неопходна је изолација свих особа са којима је био у контакту, а главна мера за сузбијање заразе короном је смањење физичких контаката и физичка дистанца као и редовно одржавање хигијене и друго.
Према речима начелнице Одељења Центра за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Шабац, епидемиолога др Драгане Радојичић, епидемиолошка слика у Мачванском округу је и даље под контролом, али је забрињавајућа и постоји велики ризик од настанка епидемије и у овом округу.
Како је навела, људи и даље долазе у Србију из иностранства.

- 67 људи је пријавило долазак од којих су неки имали решење санинтарне инспекције док други нису и за све њих следи мера самоизолације у трајању од 28 дана. На територији града Лознице 18 особа је стављено под здравствени надзор, у Шапцу 25, у Богатићу двоје, троје у Крупњу, петоро у Малом Зворнику. У Љубовији је девет особа под здравственим надзором, у Владимирцима четворо и у Коцељеви једно – казала је она.
Према њенима речима, надлежним полицијским управама и домовима здравља се свакодненво достављају основни подаци особа које су дошле из иностранства као и информације одакле су дошли, а под надзором је до сада 1658 особа које су се јавиле Заводу за јавно здравље Шабац што не укључује оне који се нису јавили.

- Позиви из кол центра Завода за јавно здравље Шабац се прослеђују надлежнм Градским штабовима и локалним самоуправама који могу дати тражене информације. До сада је на територији Мачванског округа узето 62 узорка за тестирање на корона вирус код лица са респираторним тегобама од којих је узимање узорка код две особе поновљено тако да је укупно 60 људи тестирано на ковид-19. Од свих тестираних позитвиних на корона вирус у Шапцу има шесторо, у Лозници двоје и једно у Крупњу – навела је она и додала да су све особе код којих је изолован корона вирус пребачене су за Београд, а свим лицима са којима су они били у контакту прописана је мера самоизолације у сарадњи са полицијом и санитарном инспекцијом.

- Сви здравствени радници који су се вратили из земаља са великом трансмисијом корона вируса у петак су, по уредби (одлуци) Владе Репбулике Србије, након 14 дана самоизолације тестирани на корона вирус и сви су негативни на ковид-19 тако да ће њихови резултати бити послати полицијским управама и здравственим установама како би им била укинута самоизолација и омогућен повратак на посао. Данас ће бити тестирани полиција и гранична полиција, ветеринари јер за њих као и за здравствене раднике важи уредба по којој је мера самоизолације 14, а не 28 дана као код осталих грађана, како би и они могли да почну да раде – истакла је начелница Радојичић.

В. М.

УВЕК СТОЈИ УЗ СВОЈ НАРОД

У НЕДЕЉАМА  у којима се Србија бори са корона вирусом, Епархија бачка Српске православне цркве  духовно, али и финансијски помаже свој народ.

У новоосновани фонд Покрајинске владе за помоћ медицинским радницима у Војводини, Епархија на чијем челу је Његово преосвештенство владика бачки Иринеј,приложила је два милиона динара.Једнаку суму Епархија је донирана и Граду Новом Саду као помоћ у борби са опаком болешћу.Слично су учинили и Епархије сремска и банатска.

У изјави за „Новости“ протјереј Владан Симић,секретар Епархије бачке, изражава наду да ће и многи други следити овај пример.

    - Током ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона, Епархија бачка преко својих црквених општина и парохија, Катихетског одбора и Добротворне службе „Владика Платон Атанацковић“, уз сагласност општинских кризних штабова указује  помоћ свима којима је помоћ потребна.- каће протојереј Симић.

Представници Добротворне службе „Владика Платон Атанацковић“ свакодневно су на терену, међу људима, и одговарају многим изазовима који се постављају током ванредног стања у којем се нашла наша земља.

Из ове добротворне службе поручују да је социјални ангажман Цркве у савременом друштву начин да се на делу покажу љубав, милосрђе и друштвена одговорност.

ПОМОЋ У НОВОМ САДУ И ОКОЛИНИ

        ДОБРОТВОРНА служба  „Владика Платон Атанацковић“ пружа помоћ у Новом Саду и околини а презвитер Лазар Мајсторовић, управник службе, позива све оне који су сами и нису у могућности да се у овим тешким данима старају о себи и својим основним потребама да се јаве на број телефона 064/800 27 64 и дежурни телефон број 021/402 403.Рачун добротворне службе „Владика Платон Атанацковић“је 250-2010001265760-20

Ј. С.