Епидемија вируса корона није заобишла ни Србију. На снази је ванредно стање и мере за спречавање ширења вируса. Број оболелих расте, а до сада је евидентирано више од 1.600 оболелих и 44 преминула.

У БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУ ПАО БРОЈ ЉУДИ У САМОИЗОЛАЦИЈИ НА 1.368

ПОЖАРЕВАЦ – Према званичним подацима објављеним на сајту Владе Србије, на дан 4. априла на подручју Браничевског округа, који има око 50.000 гастарбајтера, у самоизолацији се налазило 1.368 људи. Од тога, највише их је било у Граду Пожаревцу – 493. Следе Петровац на Млави – 261, Жабари - 145, Велико Градиште - 140, Кучево - 119, Мало Црниће - 90, Жагубица - 68 и општина Голубац, у којој број људи под надзором износи 52. На дан 24. марта, када су почели јавно да се приказују подаци, у самоизолацији је било 1.456 људи, да би се 30. марта тај број попео на 1.778. Након тога, за пет дана, број је опао за 414 и сада износи 1.368. Међу онима којима је одређена мера самоизолације највише је гастарбајтера, али има и људи који су били у контакту са зараженима, а њих је на подручју округа шесторо.


У ВАЉЕВУ НА КОРОНУ ПОЗИТИВНО 11 МЕДИЦИНАРА

У Ваљеву је 180 особа у кућној изолацији а 11 здравствених радника овдашње Опште болнице је позитивно на корона вирус. Општа болница у Ваљеву је међу здравственим установама за које је утврђено да су биле жаришта ширења инфекције вируса корона, званично је саопштено на конференцији за штампу у Београду.

Група кинеских лекара у понедељак ће, сазнајемо незванично, да посети Општу болницу у Ваљеву. Посета је у складу са одлуком Владе Србије о помоћи градовима који су означени као жаришта корона вируса и у којима има највише оболелих.

(Б.П.)


У ЛЕСКОВАЧКОЈ ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ХОСПИТАЛИЗОВАНА 43 ПАЦИЈЕНТА

Лесковац – У лесковачкој Општој болници тренутно су хоспитализована 43 пацијента због корона вируса. Код седам особа лабораторијски је потврђено његово присуство, док су осталима узети брисеви. Резултати њихових анализа се очекују.


На Инфективном одељењу је смештено 17, а на Грудном 26 особа. У Јабланичком округу присуство вируса лабораторијски је утврђено код 32 особе што је за три више у односу на дан раније. У Лесковцу је регистровано 29 случајева, у Власотинцу два, а у Бојнику један.

Међу зараженима је и десет особа који су запослени у здравству – лекари, сестре и возачи. Од укупно броја оболелих на болничком лечењу је 26 пацијената, док је шесторо са најлакшим симптомима на кућном лечењу и у самоизолацији. Пацијенти са тежим симптомима болести лече се у нишком Клиничком центру.

Због непосредног контакта под здравственим надзором у округу је 581 особа, а само у Лесковцу 558 људи.

У самоизолацији је и 985 људи који су се вратили из иностранства, а у Лесковцу таквих је 809.
                           
(И.М.)


У ПИРОТСКОМ ОКРУГУ 16 ОБОЛЕЛИХ

ПРЕМА последњим подацима које је данас саопштио Завод за јавно здавље у Пироту, на подручју округа:Пирот, Димитровград, Бела Паланка и Бабушница, од корона вируса оболело је 16 особа, од којих је 13 у Пироту. Од свих оболелих, једна особа је преминула.Под здравственим надзором је око 600 људи, а 120 је у кућној изолацији јер су буили у контакту са оболелима којима је потврђен вирус корона. У великом броју случајева било је породичног заражавања.

У овдашњој Општој билници тренутно је хоспитализовано троје пацијената од којих је један лабораторијски потврђен. Троје болесника је на Инфективној клиници у Нишу и они су у стабилном здравственом стању-саопштио је пиротски ЗЗЈЗ.
ПОЛИЦАЈКА И ТАКСИСТА ОБОЛЕЛИ У ЧАЧКУ

ЧАЧАК – ЈОШ три особе из Моравичког округа оболеле су од вируса КОВИД-19. Реч је о две жене из Чачка и мушкарцу из Горњег Милановца, који ради као таксиста. Иначе, на инфективном одељењу Опште болнице у Чачку тренутно се налази 12 пацијената.

Ово је у недељу саопштио Радни тим за борбу против ширења корона вируса у Чачку.

Поред њих, још један пацијент води се као потенцијално инфективан. Он је претходног дана пребачен са једног одељења, јер је имао других тешких здравствених проблема због којих је и примљен на лечење, али због повишене температуре у овим условима мора да буде опсервиран на КОВИД-19 – рекао је је др Михаило Луковић, руководилац Радног тима.

Први случај инфицирањем корона вирусом забележен је у Полицијској управи у Чачку, где је заражена радница, тако да је под надзором за самоизолацију 780 особа.

Потврђен је и први смртни случај од корона вируса у Чачку, пошто је у КЦ Крагујевац преминуо Зоран Ивановић (48), Чачанин, радник Халк банке. Његова супруга, како сазнајемо, такође је заражена вирусом и налази се на лечењу у Београду.

- Јуче је био најтежи дан за све нас, јер је вирус однео прву жртву. Желим да изразим саучешће породици и пријатељима и да поново подсетим грађане да воде рачуна пошто ова болест не бира ни пол, ни године. Имамо још неколико тешких случајева са тешком клиничком сликом, који су хоспитализовани у Крагујевцу, али надамо се најбољем – казао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Медицински радници који су били у самоизолацији (са одељења ортопедије, хирургије и из лабораторије), јер су били у контакту са инфицираним особама, тестирани су и већина њих вратиће се на посао, у најскоријем периоду.

Што се тиче особе из Горњег Милановца која је шести регистровани случај обољевања у овом граду, како је казао председник Општине Дејан Ковачевић, у питању је особа која обавља самосталну такси делатност.

Оно што смо добили од сазнања од њега, од увођења ванредног стања није радио као таксиста, а од примећених промена и присуства болести придржавао се свих мера. Да ли је тако или није ми ћемо испитати у наредним данима – казао је Ковачевић и додао:

- Оно што ћемо од сутра радити је да ћемо у сарадњи са инспекцијским службама општине Горњи Милановац увести појачану контролу возача такси возила, да ли се придржавају прописаних мера и носе заштитну опрему. Апелујем на све њих да буду дисциплиновани и да у оквиру своје делатности предузму све мере превенције, како би се спречило повећање броја новозаражених. Морам да напоменем и нову одлуку Владе Републике да је максималан број лица у једном простору два, тако да се то односи и на такси возила.

Оно што се понавља готово свакодневно у Горњем Милановцу је кршење полицијског часа. Тако је током забране кретања једно лице у алкохолисаном стању управљало моторним возилом. Одмах је приведено у станицу полиције, и биће приведено пред надлежним државним органима .

Оно што морам да напоменем је да се такво понашање у ванредном стању посебно санкционише. Имате казну за прекршај, јер сте управљали моторним возилом под дејством алкохола, затим одузимање бодова, забрану управљања возилом и новчана казна, уз то и казну за кршење полицијског часа, где следи или новчана казна или казна затвора – закључио је Ковачевић.

(В. ИЛИЋ)


МАЈКА И ЋЕРКА ПОЗИТИВНЕ НА КОВИД-19


ИРИГ- У последња 24 сата на подручју Сремског округа потврђена су нова четири случаја инфицираних КОВИД- 19 вирусом, што се број заражених попео на 24. Од новооболелих, два лица су са подручја Града Сремска Митровица и две женске особе из Ирига, ово је за ''Новости'' потврдио Бранислав Недимовић члан Републичког кризног штаба за сузбијање и спречавање ширења вируса короне.

Први смртни случај на подручју Сремског округа забележен је пре два дана, односно 3. априла, када је у Клиничком центру Војводине преминуо шездесетопетогодишњи мушкарац из Шатринаца, који је уједно био и прва оболела особа од короне вируса са подручја иришке општине.

Нова два случаја КОВИД-19 у Иригу, откривена су код ћерке и мајке која ради у администарцији једне приватне фирме. Све особе које су биле на радном месту у контакту са овом женом су изоловане и прати се њихово здравствено стање, сазнаје наш лист.
- Прича се да је ћерка пренела вирус на мајку, јер је била у Београду. Иначе мајка већ има неких здравствених проблема надамо се да ће све бити у реду.- каже једна од комшиница из улице где живе инфициране.

Како је за наш лист рекао Недимовић на подручју овог региона нема заражених припадника министарства унутрашњих послова. Све локалне самоуправе су схватиле озбиљно ситуацију у Срему, улице се стално дезинфикују, грађанима деле заштитне маске и рукавице. До сада је у општини Рума подељено 7 110 пакета помоћи најугроженијем становништву. Ову акцију спроводе и остале сремске општине.

(С.Костић)


ПРВИ СЛУЧАЈ КОРОНЕ У КРУПЊУ, ДРУГИ У ЛОЗНИЦИ

Према информацији Завода за јавно здравље Шабац која је достављена директору Опште болнице у Лозници на подручју Мачванског округа према последњим резултатима тестирања потврђена су нова два случаја на корона вирус, и то један у Крупњу и један у Лозници, речено нам је у Штабу за вандредне ситуације у Лозници.

Како „Новости“ сазнају корона вирусом заражена је старија жена из Бање Ковиљачи, код чије је снаге, предхпдно регистрован корона вирус.Реч је о седмочланом домаћинству, где је корону, по свој пирлици, „донео“ син сада заражене жене и супруг оне код које је, пре неколико дана, констатована зараза, који је био код куће, па се 15. марта вратио у Бањалуку, где ради, и где се, убрзо, суочио са короном.

У Крупњу је корона вирус регистрован код педесешетогодишње жене, али, како каже Иван Исаиловић, председник општине Крупањ, установљено је да није била у неком ширем контакту са људима, па не треба да се очекује да се зараза од ње прошири.Пошто је реч о жени која има кћерку у Пасковцу, код Лознице, надлежни из Лозници су, истог тренутка по сазнању те информације, почели да „чешљају“ тај терен, како се не би зараза ширила. В.М.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: ШЕСТИ ОБОЛЕЛИ, ТАКСИСТА

ОД јуче, Горњи Милановац бележи шестог оболелог од корона вируса, самосталног таксисту. Према потврди др Предрага Шутића, директора овдашње Опште болнице, новооболели је смештен на Грудно одељење те установе и у добром је општем стању.

- Од новооболелог смо сазнали, да од увођења ванредног стања није радио као таксиста, да се придржавао свих мера заштите. Да ли је то тачно, биће испитано. Почећемо појачану контролу свих таксиста и њихових возила, да установимо придржавају ли се сви они свих прописаних мера заштите. Апелујем на све њих, да поштују све те мере, да и у такси возилу смеју бити максимално две особе, да се не повећава број новозааражених у овом крају! – упозорава први човек општине, Дејан Ковачевић.

Три пацијента, која су претходно примљена у Општу болницу због сумњи на корона вирус су, по речима др Шутића, у добром стању, немају температуру ни друге тегобе, биће им урађена два узастопна контролна бриса.

Сви медицински радници, који су обучавани за узорковање брисева, због најдиректнијег контакта са оболелима тестирани су на ковид-19 и свима су резултати негативни.

Од сада шесторо оболелих из овог града, један пацијент је у Клиничком центру у Крагујевцу прикључен на респиратор, а прва оболела на почетку епидемије лечи се у кућној изолацији. Самоизлоација је одређена за 261 особу. М. Б.


ЕПИДЕМИОЛОГ ИЗ АЛЕКСИНЦА И ПРВИ ЧОВЕК ДОМА ЗДРАВЉА ЗАРАЖЕН КОРОНОМ

Директор Дома здравља у Алексинцу, епидемиолог Родољуб Живадиновић позитиван је на вирус корона, потврдили су у суботу резултати тестова и већ неколико дана налази се у самоизолацији. Ово су саопштили у Савезу пчеларских организација Србије, чији је такође председник.

- Председник СПОС-а налази се већ неколико дана у кућној изолацији због болести, а јуче му је потврђено присуство корона вируса. Он је, поред тога што је пчелар већ 28 година, као и председник СПОС-а, такође и лекар и то епидемиолог, те је његова изложеност вирусу довела до чега је довела – Наводе у саопштењу.

Истичу и да се тренутно налази у кућној изолацији сходно налогу лекара, тед а је обећао да ће се наредних дана обратити јавности када му буде мало боље, како би сви схватили колико ово није наивна болест.

- Замолио је да га не зовете и питате како је ни телефоном ни порукама, јер једноставно не може да одговори великом броју људи у кратком временском – додају они. Ј.Ћ.


ЈОШ ЧЕТВОРО ОБОЛЕЛИХ У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

Врање - Код још четири особа из Пчињског округа потврђен је вирус Ковид 19.

Од 18 узорака из округа који су послати на испитивање у Ниш 12 је било из Врања пет из Сурдулице.

У Врању је једна особа позитивна на вирус Ковид 19, па је сада укупан број инфицираних вирусом коронау Врању 25. Од пет послатих узорака из Сурдулице три су позитивна, тако да је тренутан укупан број заражених у Пчињском округу 49.

Поред медицинских објеката, инфективног и грудног одељења, као и адаптиране старе Хирургије, део пацијената који су позитивни на Ковид, али без клиничких симптома смештени су у Дом ученика. Ј.С.


У КРАЉЕВУ ПОД НАДЗОРОМ 1.200 ГРАЂАНА


КРАЉЕВО – Од 16 новотестираних узорака у Краљеву, два су била позитивна на ковид-19, па је у граду на Ибру до сада званично потврђено укупно пет инфекција корона вирусом, а око 1.200 грађана налази се под епидемиолошко-санитарним надзором.

Опаки вирус пред сам викенд однео је и своју прву жртву у Краљеву.

Четрдесетосмогодишњи мушкарац, први у граду на Ибру код којег је потврђена зараза, преминуо је на Инфективној клиници у Крагујевцу где је био хоспитализован.

У питању је повратник из Холандије где је живео и који се почетком прошлог месеца вратио у Србију. Он је 26. марта био позитиван на корона вирус, придржавао се свих епидемилошко-санитарних мера, али му се стање убрзо погоршало због чега је упућен на Инфективну клинику у Крагујевцу где је на жалост и преминуо.

- Његовој породици упућујем најискреније саучешће - каже градоначелник Краљева, др Предраг Терзић, командант Градског штаба за ванредне ситуације - Све Краљевчане још једном молим да се придржавају мера за сузбијање заразе, да буду дисциплиновани и да остану код својих кућа. Г.Ћ.