Наводећи да су у српским срединама на Косову и Метохији од корона вируса оболела 22 лица, а преминула једна особа, марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и меотхију навео је вечерас у дневном извештају да су од 93 особе у српским срединама тестираних од стране Приштине три позитивне на ЦОВИД-19,док су од 28 тестираних чије је резултате радило Краљево, два узорка позитивна.


Такође, подсећајући да су синоћ од 18 часова Косовска Митровица и Звечан проглашени за подручја под карантином до даљњег, Ђурић је појаснио да су у Косовској Митровици три новооболела лица са благом клиничком сликом упућена на кућно лечење. Према његовим речима, у Звечану има двоје новооболелих, у Зубином Потоку у самоизолацији се налази пет лица а два лица су узоркована и чекају се резултати.


-Студентски дом у Зубином Потоку се адаптира у импровизовану болницу за смештај лакше оболелих. У Приштини, Косову Пољу и Липљану су у протекла 24 часа регистрована три прегледа мобилних медицинских тимова и није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума за вирус ЦОВИД-19-истакао је Ђурић додајући да општински штабови за ванредне ситуације врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије.


Истовремено,директор Канцеларије за Косово и Метохију навео је да је ова Канцеларије донирала данас санитетско возило Здравственом центру Гњилане док је УНИЦЕФ донирао медицинску опрему КБЦ у Северној Митровици и Дому здравља у Грачаници.


-У Косовској Митровици је обезбеђена опрема за медицинске раднике: маске, капе, каљаче, рукавице, заштитна одела, визири, дезинфекциона средства. У Звечану обезбеђено 100 заштитних визира за медицинске раднике, у Витини је подељено 50 пакета помоћи, у Зубином Потоку лекови за 176 хроничних болесника, у Истоку пакети помоћи, заштитне маске, рукавице и лекови-навео је Ђурић на свом Инстаграм профилу.Он је истакао да су у Лепосавићу достављни лекови за 217 грађана и храна за 152 домаћинстава а набављено је и 500 заштитних маски, 500 рукавица и 11 заштитних визира.Такође, према наводима директора Ђурића, у Обилићу су за 35 породица достављени пакети помоћи и подељено је 60 заштитних маски и рукавица.


- У Штрпцу је подељено 32 пакета помоћи. У Косовској Каменици подељено 150 пакета помоћи, 100 сапуна и 1000 маски-навео је Ђурић у извештају.Истовремено, у поменутом извештају наводи се да Народна кухиња у Прековцу има 70 нових корисника док је Народна кухиња у Беркову код Клине престала је са радом због карантина у тој општини.