Од почетка епидемије вируса корона у Србији евидентирано је, до сада, 1.620 оболелих. На респираторима је 89 заражених, а преминула су 44  пацијената.

У ПЧИЊСКОМ ОКРУТУ 45 ЗАРАЖЕНИХ

Врање - У Пчињском округу је вирус Ковид 19 потврђен код 45 особа, потврђено је јутрос Новостима у Заводу за јавно здравље у Врању.

Од јуче послатих 28 узорака из Пчињског округа вирус је потврђен код 12 особа. У Врању је седам новооболелих.

Вирус је потврђен и код четири особа из Сурдулице и једне из Владичиног Хана.

(Ј.С.)

ПРВА ЖРТВА КОРОНЕ У ЧАЧКУ

ЧАЧАК – У Клиничком центру у Крагујевцу од последива заразе ковидом-19 преминуо је Чачанин З. И. (48). То је прва жртва вируса корона у граду на Морави.


З. И. је био дугогодишњи радник својевремено Чачанске, а од пре неколико година Халк банке. Радио је у рачунском центру. Био је истакнути шахиста.

Према незваничним информацијама, био је здрав, без познатих хроничних или других обољења. Његова супруга је такође позитивнана вирус корона и налази се у болници у Београду. Она је за сада је у стабилном стању.    В. И.


ПРЕМИНУО ПОВРАТНИК ИЗ ХОЛАНДИЈЕ: ПРВА ЖРТВА КОВИД-19 У КРАЉЕВУ

КРАЉЕВО – Мушкарац из Краљева, први у граду на Ибру код којег је потврђена инфекција ковид-19, како сазнајемо преминуо је претходне ноћи од овог опаког вируса на Инфективној клиници у Крагујевцу где је био хоспитализован.

У питању је повратник из Холандије где је живео и који се почетком прошлог месеца вратио у Србију. Он је 26. марта био позитиван на корона вирус, придржавао се свих епидемилошко-санитарних мера, али му се стање убрзо погоршало због чега је упућен на Инфективну клинику у Крагујевцу где је на жалост и преминуо. Г.Ћ.


ЈОШ ПЕТОРО ОБОЛЕЛИХ: МЕЂУ ЊИМА ЛЕКАР И ВОЗАЧИ ХИТНЕ ПОМОЋИ


Лесковац – На подручју Јабланичког округа присуство вируса корона потврђено је код још пет особа, па је укупан број инфицираних порастао на 29 пацијената. Од тог броја 27 особа је из Лесковца, а два пацијента су из Власотинца. Како нам је потврђено, међу пет нових особа заражених овим вирусом је и лекар и два возача Хитне помоћи лесковачког Дома здравља као и још један возач овдашње Опште болнице који је био у самоизолацији од када је присуство короне потврђено код његовог колеге. Четири возача болнице који су, на основу индикација, тестирани добили су негативне резултате.


Према незваничним информацијама, у последња 24 часа у лесковачку Општу болницу примљено је још шест пацијаната за које се сумња да су инфицирани овим вирусом, па је укупан број хоспитализованих људи који су заражени или се сумња да су заражени порастао на 32. Они су смештени на Инфективном и Грудном одељењу, а један од пацијената је, због компликација, јутрос транспортован у нишки Клинички центар.

Болница је завршила све припреме за проширење капацитета и пријем новооболелих и за то ће, поред већ постојећих лежајева, бити коришћен простор физикалне медицине и Одељења за психозе. У Лесковцу ће већ од понедељка бити тестирано много више људи него што је то до сада био случај. Узимање узорака обављаће обучено особље овдашњег Завода за јавно здравље, Дома здравља - у посебној амбуланти за респираторне инфекције, а ова процедура биће примењивана и у тријажном центру Опште болнице који функционише у просторијама Службе за рехабилитацију. Осим адекватне обуке, за све здравствене раднике који ће бити у контакту са сумњивим случајевима обезбеђена је посебна и сва неопходна опрема.


С обзиром на то да су међу оболелима и два лекара и медицинска сестра Опште болнице који су бринули о инфицираним пацијентима међу првима који ће проћи тестирање биће комплетно особље Инфективног и Грудног одељења као и Хитне помоћи Дома здравља, пре свега оних људи који су били у контакту са инфицираним возачима. Циљ је да се искључи било каква могућност да се инфекција пренесе са запослених на пацијенте. Како сазнајемо, Хитна помоћ у Лесковцу наставиће да функционише нормално и да пружа све неопходне услуге грађанима. Запослени, који немају никакве симптоме, радиће уз примену адекватне заштитне опреме, док не буду стигли резултати тестирања, а анализе тестова убудуће ће се спроводити на Ветеринарском институту у Нишу. (И.М.)


ШАПЧАНИН ПРЕБАЧЕН НА ИНФЕКТИВНУ КЛИНИКУ У БЕОГРАДУ: КОРОНА ПОТВРЂЕНА НА ДРУГОМ ТЕСТУ


ШАБАЦ – Један 52-годишњи Шапчанин, у тешком стању пребачен је на Инфективну клинику у Београду, након што је код њега потврђен коронавирус, сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, човек је пре 10-так дана тестиран, али је тест тада показао негативан резултат, да би му се пре два дана здравствено стање нагло погоршало.

Тренуто, има тешких проблема са плућима, а реч је, иначе, о познатом Шапчанину који је раније радио у полицији, као инспектор за привредни криминал. Пре више година напустио је МУП и основао приватну агенцију.

У Шапцу је у петак потврђен још један случај короне и то код 60-годишњег мушкарца, међутим, он за сада нема никаквих симптома и његово стање се прати. А.Д.


У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ ВОЈВОДИНЕ ПЕТОРО У ИЗУЗЕТНО ТЕШКОМ СТАЊУ

У Клиничком центру Војводине тренутно се лечи 84 пацијента код којих је потврђено да су оболели од вируса ЦОВИД – 19. Од тога, пет пацијената се налази у изузетно тешком стању и њихово лечење захтева примену механичке вентилације. То је данас потврђено на званичном сајту Клиничког центра Војводине у којем се такође наглашава да ће та институција благовремено достављати информације о евентуално насталим променама везаним за вирус корона.

(С.Б)

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: ПЕТОРО ОБОЛЕЛИХ СТАБИЛНО, 260 У САМОИЗОЛАЦИЈИ

У Рудничко-таковском крају регистровано је пет особа заражених корона вирусом. Сви они су у стабилном стању.

Троје од њих смештено је у Општој болници у Горњем Милановцу, један мушкарац лечи се у Клиничком центру у Крагујевцу, док се пацијенткиња, која је у овом крају прва заражена Ковидом-19 још на почетку ове епидемије у Србији, и даље налази на лечењу у кућној самоизолацији.

Због сумње на заразу, још двоје пацијената је упућено на кућну самоизолацију, узети су им брисеви и резултати њиховог тестирања се још чекају.

С њима, укупно упућених на самоизолацију у овом крају има 260 – потврдили су јуче председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, директори Опште болнице и Дома здравља др Предраг Шутић и др Александар Чивовић.

(М.Б.)