СТАРОПЛАНИНСКИ сточари, чија је понуда овог пролећа око 10.000 јагањаца, на правим су мукама. Потражња за пиротском јагњетином готово да и не постоји: кафане и ресторани не раде, велики кланичари још и не помишљају да крену у откуп, па је питање како ће пастири економски издржати ову годину, али и наредне.

Отуда не чуди апел из Градског штаба за ванредне ситуације који поједностављено гласи: Купујте пиротску јагњетину! Горан Поповић, помоћник градоначелника за пољопривреду, каже да нико није могао да предвиди шта ће се десити, али оно што се дешава оставиће дугорочне последице на сточарство.

- Ситни угоститељи и ресторани не раде, велики кланичари, који би јагњетину могли да пласирају преко трговинских ланаца, ћуте и не откупљују јагњад, па су сточари у безизлазној ситуацији. Продајом јагњади око Ускрса и Првог маја они практично наплате свој једногодишњи рад и опстају. Зараде понешто за своје породице или да отплате кредит. Сада свега тога нема, упркос цени од 250 до 300 динара по килограму живе ваге. Та цена је за неких 50 динара нижа него лане и питање је како ће се овчари и са њом уклопити. Апелујемо на све који могу да купују пиротску јагњетину, а не да под називом "пиротска" купују јагњад која немају везе са овим крајем - прича Поповић.


И МЛЕКО ПРОБЛЕМ

ДРУГИ проблем, каже Поповић, јесте слаба продаја млека и млечних производа, због чега су и млекаре, али и власници крава доведени у незгодну ситуацију. Продаја ових производа ја драстично пала, па млекари не могу да исплате преузете количине млека, због чега су обуставили откуп.