Холдинг корпорација “Крушик” у Ваљеву, део Одбрамбене индустрије Србије, због епидемије корона вируса и ванредног стања значајно је смањила производњу. Ангажовани су само радници на пословима чији се завршетак, отпрема робе и наплата очекује у наредном периоду.

Од укупно 3.099, у првој смени радило је 690, а у другој око 140 запослених. Свакодневно у “Крушику” процењују потребе за ангажовањем радника. У погону упаљачнице је 240, монтажи око 190, а у осталим деловима фабрике нешто мање радника. У “Крушику” свакодневно примењују све безбедносне процедуре – дезинфекцију фабричких саобраћајница и прилаза до погона, испред сваког су постављене дезинфекционе баријере, радници су добили заштитне маске. Дезинфикују се производни простори.

Плаћено одсуство понуђено је радницима старијим од 60 година, хроничним болесницима, те млађима који имају здравствене тегобе, као и мајкама са децом до 12 година. Сви су отишли на плаћени допуст, добијаће 65 одсто просечне плате у протеклих 12 месеци. Део запослених користи старе годишње одморе, а има и породиља, трудница.
- Свим радницима којима истичу, уговори на одређено време биће продужени, сем малобројнима који су се огрешили о радну дисциплину, неоправдано одсуствовали с посла, или чинили друге дисциплинске прекршаје – истичу у “Крушику”.

КОВАЧИ НЕ РАДЕ

Ковачки центар, који послује у кругу “Крушика”, прекинуо је рад од 26. марта до 10 априла. Разлог су смањен обим посла, те сузбијање могућег ширења корона вируса.