Крушевачко здравство у ванредном стању: Дежурни психијатри, посебна пажња оболелима од рака

NovostiOnline/ С.БАБОВИЋ

четвртак, 02. 04. 2020. у 23:14

Крушевачко здравство у ванредном стању: Дежурни психијатри, посебна пажња оболелима од рака

Фото: С. Бабовић

Циљ је да се и ублаже тешкоће проузроковане целим стањем и да се спрече озбиљнији психички проблеми
КРУШЕВАЦ-СТРУЧЊАЦИ Опште болнице Крушевац формирали су посебан Тим за психијатријско-психолошку подршку током ванредног стања. Како предочавају у овој здравственој установи, чланови Тима ће телефонским путем пружати психолошку подршку становништву у вези са евентуалним психолошким последицама у кризним ситуацијама.

Циљ је да се и ублаже тешкоће проузроковане целим стањем и да се спрече озбиљнији психички проблеми.


-Сви који осећају страх, узнемиреност, јак осећај анксиозности или нападе панике, тешко подносе боравак у изолацији или им је потребан било какав стручни савет и разговор о изазовима које носе ванредне мере и изолација, са којима се свакодневно сусрећу, могу се јавити нашем тиму-наводи др Весна Стевић-Гајић,директорка Опште болнице.


Из болнице напомињу да моле за стрпљење и толеранцију, будући да постоји појачана потреба грађана да ступе у контакт са стручњацима. Телефони су,подвлаче, намењени искључиво пружању психолошке подршке становништву.


Контакт телефон за дежурног психијатра је 037414-656 од 08 до 21 час, а психолога 037/414-539 од 08 до 13 сати.


У исто време, телефонску подршку пружа и Оноколошко саветоватовалиште “Нарцис”. Позивом на СОС број саветовалишта 037/350-6000 можесе добити подршку, помоћ и одговоре на психосоцијална и здравствена питања од тима стручњака и волонтера (психолози, социјални радник, медицински техничари, физиотерапеут, нутрициониста).


-На релацији кућа-болница, тaкси удружење “МЕГА”,превози бесплатно онколошке пацијенте, који живе сами или који нису у могућности да на други начин дођу на преглед или терапију-наглашавају у Штабу за ванредне ситуације града.-Сви пацијенти који у овом периоду морају да дођу у Општу болницу, а немају маску неопходну при уласку, могу путем саветовалишта добију шивене маске из донације наше суграђанке.


ТАКСИСТИ СТАРИЈИМА РАЗВОЗЕ ХРАНУ


ДОСТАВА основних животних марница за Крушевљане старијих од 65 година уз фикални рачун и без услуга превоза могућа је путем пет такси-удружења. NEXT такси 037/434-343, BOSS такси 037/444-555, URBAN такси 037/499-499, Мој град - мој такси 037/492-492 и МЕГА такси – 037/474-747РАСИНСКИ ОКРУГ:ПОТВРЂЕНА 43 СЛУЧАЈА


ПРЕМА последњим подацима, на територији Расинског округа, потврђено 43 случаја КОВИД-19,а очекују се резултати брисева прослеђених Ветеринарско-специјалистичком институту у Краљеву. Лечење пацијената са корона вирусом одвија се у на Инфективном одељењу крушевачке болнице и у КЦ Ниш.