Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко урић саопштио је вечерас да је забележен први смртни случај од последица корона вируса у већински српским срединама на Косову.

Ђурић је у дневном извештају објављеном на Инстаграм профилу навео да је реч о мушкарцу из општине Лепосавић, рођеном 1973. иначе бубрежном болеснику, који је преминуо у КЦ Ниш.

Директор Канцеларије за КиМ је указао да је регистровано пет новооболелих особа у већински српским срединама, док је број укупно оболелих порастао на девет.

"Код двојице радника затвора у Косовској Митровици потврђен је КОВИД-19, тако да за сада има укупно три радника затвора, који су тестирани у Приштини и који су позитивни. Укупно 18 узорака тестирано је у Краљеву, а три су позитивна", истакао је Ђурић.

У дневном извештају се наводи и да је једна особа преминула у албанским срединама, док је број новооболелих 13, а укупно регистрованих 125.

Ђурић је навео да је 41 особа тестирана у Северној Митровици, 23 радника затвора и још 18 грађана.

"Узорци се сада шаљу у Институт за ветерину у Краљеву. У Косовској Митровици се у самоизолацији налази око 100 лица", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је у дневном извештају навео да су у Звечану обезбеђене три дежурне телефонске линије на којима грађани са симптомима вируса КОВИД-19, или они који су били у додиру са оболелима, могу да ступе у контакт са лекарима.

"Укупно 11 лица из Звечана који се налазе у самоизлолацији доброг су здравственог стања. Дому здравља у Лепосавићу јавило се 14 особа са респираторним инфекцијама, од једне особе узет узорак за анализу на присуство вируса ЦОВИД-19", нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Агенција за превоз путника ''КИМ-КО'' из Грачанице понудила је свој возни парк са возачима на коришћење без накнаде у сврху борбе против вируса КОВИД-19, наведено је у извештају.

Ђурић је поручио да су волонтери и данас обилазили угрожене грађане и носили им пакете са храном и хигијенским средствима.

Кројачка радња ''Денић'' из Горњег Кусца започела је шивење заштитних маски за потребе ЗЦ Гњилане.

Директор Канцеларије за КиМ је подсетио да општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије.