У ЋУПРИЈИ је драматично порастао број оболелих од ковида-19, а како је најавио председник Штаба за ванредне ситуације Нинослав Ерић, с обзиром на то да од о дпонедељка почињу обухватнија тестирања, број заражених ће још расти. Посебно забрињавајућа је чињеница да је корона ушла у Општу болницу.

Након првог случаја једне здравствене раднице, која је вирус, са својим супругом који је дошао из иностранства, и донела у град на Морави, током протекле седмице стигли су позитивни резултати за још неколико здравствених радника, лекара и медицинску сестру.


Према незваничним сазнањима, у најлошијем здравственом стању је сестра са одељења нефрологије, Л. М., из оближњег села Крушар, која је транспортована у КБЦ "Др Драгиша Мишовић". У разговору за "Новости" супруг ове жене, пољопривредник из Крушара, објашњава да је она пре десетак дана добила стомачне проблеме:

- Било јој је мука, повраћала је, није могла да једе. Радила је све време, до прошлог понедељка, али јој се стање погоршало, кашљала је. Син и ја смо је одвели у Хитну службу, а снимак плућа показао је да има упалу. Задржали су је у болници, а после је хитно пребацили у Београд. Последњи пут са њом сам се чуо док је била у Ћуприји, а телефон јој је сада недоступан.

ПОМОРАВСКИ ОКРУГ ЦИФРА од 41 оболелог на званичном сајту "ковид-19", не односи се само на општину Ћуприја, већ на цео Поморавски округ, објаснио је Нинослав Ерић, командант Штаба за ванредне ситуације те општине. У Ћуприји је потврђено 34 заражених, у Параћину осам, у Јагодини три, у Свилајнцу једна и у Рековцу две особе.

Према изворима "Новости", колега који је радио смену са оболелом медицинском сестром и који је имао температуру, био је негативан на тесту, док је колегиница из смене била без симптома и послата је у кућну изолацију. Остали запослени на нефрологији очекују да буду тестирани.

Ситуација се искомпликовала и на Одељењу урологије, које се налази у другој згради. Чим су два уролога почела да показују симптоме, хоспитализовани су, а четири медицинске сестре, које су имале температуру, послате су кући. Уролозима је узет брис прошлог четвртка и позитиван налаз је већ стигао. Одељење је у међувремену радило. Пре свих ових случајева, зараза вирусом потврђена је код једне сестре са ОРЛ.

Два нулта оболела у Ћуприји појавила су се 18. марта, а та општина је још пре тога увела драстична ограничења, па је забрањен рад практично свих малопродајних објеката осим прехране и апотека. У овој општини је велики број људи на привременом раду у иностранству, па су управо из тог разлога и уведене ригорозне мере.