ПЕНЗИОНЕРИ из Аранђеловца Синиша Ристић (85) и његова ћерка Споменка Ристић (64), смислили су како да корисно испуне време током забране изласка. Синиша, који је по струци керамичар, али зна и кројачки занат, већ данима шије заштитне маске и поклања их комшијама, пријатељима, рођацима. Дневно из њихове мануфактуре изађе око 100 маски. А из почетне идеје да се "убије време" развила се и лепа хуманитарна акција!

Сав новац којим нови власници маски часте кројача, одлази за помоћ младићу из Аранђеловца Ћорђу Гавриловићу (28), који је због спастичне параплегије доњих екстремитета, осуђен на живот у колицима. Већ месецима траје његова борба да сакупи довољно средстава и оде на операцију у Кину, после чега би поново могао да стане на ноге.

Маске, шарене, оригиналне, чим сашије, Синиша пошаље ћерку да их окачи на врата ограде. Наручиоци маски, којих је све више, у знак захвалности у поштанском сандучету оставе новац. Ко колико може и мисли да треба.

- Додатна мотивција мом оцу била је што га за маске које поклања, људи часте, па све те уплате сакупљамо у Фонд за лечење мештанина Ђолета - каже Споменка. - Нама је ово начин да не упаднемо у депресију, да време проведемо испињено и корисно, поготово што тиме помажемо другима.

По речима наше саговорнице, Синиша дневно изради и 100 маски, јер су добили електрични нож за сечење материјала, па све иде брже. До сада су већ израдили око 4.000 маски!

ЗА ОНКОЛОГИЈУ

ПОЗВАНИ смо да се укључимо у снабдевање Онкологије у Београду маскама. Спремамо се да се укључимо у ову акцију за 10.000 маски које су хитно потребне болници.