КАДА је у Србији уведено ванредно стање, учитељица Жељана Лукић Радојичић из Мионице направила је фејсбук-групу - "наставничка мрежа". Није могла ни да наслути да ће група толико брзо порасти. Наставници из целог региона, многи неспремни да се снађу у новонасталој ситуацији, када постају виртуелни педагози, повезали су се вртоглавом брзином.

За мање од 24 сата, група је имала око 15.000 чланова и наставила да расте из сата у сат. Поред колега из Србије, прикључивали су се и просветари из Хрватске, БиХ, Црне Горе.... Тренутно мрежа броји 23.000 чланова.

- Ово је типично волонтерска група, нема везе са Министарством просвете, и заиста нисам ни претпоставила да ће група толико брзо порасти. Наставници из целог региона, повезали су се врло брзо и то је сјајан манифест љубави према професији - каже, за "Новости", Жељана Лукић Радојичић. - Размењујемо искуства, учимо једни друге новим стварима на које нисмо навикли, трудимо се да цео наш посао поједноставимо што више. Све да би и ђацима било лакше. Свакодневно делимо пристигле материјале, а чујемо се и са колегама из региона.

Можда и зато, ученици не беже са "наставничке мреже". Учитељица Жељана каже да јој се највише допада енергија и подршка колега, који су, како тврди, јединствени да подрже једни друге, али и ђаке и њихове родитеље. Каже да су се у овој заједници сакупили најбољи наставници у региону, најбољи људи и најбољи стручњаци.

- Силна енергија, мотивација и жеља да се помогне армији оних који су се нашли неснађени у мору надолазећих информација о настави на даљину, и даље фасцинантна чињеница. Занимљиво је да су најспособнији, они који би се и иначе одлично снашли у овој ситуацији, уједно и најмотивисанији да помогну другима - допуњује речи своје колегинице Ивана Бошњак из Зрењанина, која је члан ове групе.

КОМБИНУЈУ "ЧАСОВЕ"

РЕЗУЛТАТИ анкета су показали да је 99 одсто деце обухваћено наставом на даљину, а да њих 62 одсто користи комбинацију више начина наставе на даљину - ТВ, "Вајбер", виртуелну учионицу... Деца углавном, по мишљењу родитеља, воле овај вид наставе, велики проценат се изјаснио да уживају, док су се једино жалили на непримереност количине материјала који им наставници шаљуЖељана Лукић Радојичић