У Смедереву без посла остало 150 људи

Ј. ИЛИЋ

26. 03. 2020. у 06:47

У Смедереву без посла остало 150 људи
Фабрика каблова за аутомобилску индустрију ПКЦ смањила производњу. Запосленима на одређено време уговори су истицали у мају и августу
ФАБРИКА каблова за аутомобилску индустрију ПКЦ у Смедереву, због смањеног обима посла, отпустила је 150 радника који су радили на одређено време. У решењима о отказу уговора о раду, у које су "Новости" имале увид, наводи се као образложење "престанак привремено повећаног обима посла", што је био разлог за радно ангажовање људи на одређено време.

Уговори су склапани на три или шест месеци. Некима од отпуштених радника уговори су истицали у мају, а некима у августу. У решењима се, даље, наводи да запослени имају право да се пријаве Националној служби за запошљавање и остваре накнаду у случају незапослености. Међу отпуштеним радницима влада неверица.

- Можда је ово све "покривено" законом, али да ли је људски? Послодавац је имао и друга решења, а не да нас остави на улици - сматра радница која је, после породиљског боловања, недавно почела да ради. - Имам бебу и мужа који, такође, неће моћи да ради, јер га чека тешка операција.

ДОБИЛИ СУБВЕНЦИЈЕ ДРЖАВА Србија је крајем прошле године доделила субвенцију од 6,4 милиона евра финској компанији за проширење капацитета фабрике каблова у Смедереву. ПКЦ је већ раније од Србије добио и 7,5 милиона евра субвенција за отварање нових радних места. Фабрика каблова тренутно има око 2.000 запослених. У току су радови на новој производној хали која би требало да буде готова до 2023. и да запосли још 1.200 радника.

Онима који у уторак нису били на послу, вест о отказима саопштена је телефоном.

- Звали су ме увече да ми кажу да сам добила отказ, иако сам на боловању. Зар је то по закону - пита једна од отпуштених радница ПКЦ.

У Агенцији "Тренквалдер" из Београда, која услужно запошљава раднике за ПКЦ тврде да је све по закону.

- Менаџмент компаније је одлучио да откажемо уговоре за свих 150 радника који су ангажовани на одређено време због привременог повећања обима посла - наводи Зоран Букилић из агенције "Тренквалдер". - Због ванредног стања, обим посла је смањен, самим тим престала је и потреба за ангажовањем ових радника.

Из ове Агенције наводе да они само извршавају одлуке послодавца и да се не мешају у пословне потезе својих клијената. У ПКЦ је у среду било немогуће добити саговорника на ову тему. На телефоне се нико није јављао, нити је стигло званично саопштење поводом одлуке о отпуштањима.

Према речима људи из Агенције, ПКЦ је у проблему, јер велики број компоненти за производњу долази из европских фабрика, које су због коронавируса привремено затворене. Отежан је и пласман готових производа.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Miki

26.03.2020. 08:03

Koji je to poso kad svakom radniku preti otkaz i ceo rad se zasniva po ugovoru nema stalnog zaposlenja i nijedna firma nema stalno nego sve pod ugovor na odredjeno vreme strasno !!!

gastarbajter

26.03.2020. 08:40

To je ta druga strana medalje kapitalizma. Kad imas posao sve si, kad nemas posao nisi nista ! Takva brutalnost na Zapadu je oduvek bila.