КРАЉЕВО – Помагали су Краљевчанима после земљотреса 2010. године, после три велике поплаве 2014., 2016. и 2019. године, ни овог пута у борби против корона вируса млади волонтери овдашњег Црвеног крста нису изостали. Од увођења ванредног стања на услузи најстаријим становницима града на Ибру је седамдесетак девојака и младића спремних да помогну око набавке намирница и лекова.


- Волонтер у кол центру преузима податке о потребама грађана. Уколико је потребно доставити храну, лекове или нешто од хигијене, уколико је то могуће купити у првој локалној радњи, волонтер ће се јавити лицу које је исказало потребу, а најближи волонтер из краја ће добити захтев да се одазове на тај позив – појашњава „процедуру“ Игор Ватрићевић, члан Јединице за деловање у несрећи Волонтер, према његовим речима, не пружа услуге у стану већ у договору са особом којој помаже преузима остављени новац, торбу у којој она жели да јој се доноси храна и најнеопходније ствари.

- Мере безбедности волонтера су на првом месту. Они су веома важни будући да, уколико ова ситуација потраје, људи који желе и хоће да помогну нашим најстаријим суграђанима морају да буду заштићени – додао је Ватрићевић.

Председник Скупштине града Ненад Марковић, координатор за рад са волонтерима Градског штаба, захвалио је волонтерима Црвеног крста, свим волонтерима који су се јавили да помогну у овој ситуацији, читавој организацији Црвеног крста која је, како је истакао, с обзиром на то како систем функционише вероватно једнa од најбољих у Србији. Он је захвалио и управницима зграда који су се самоорганизовали да младе комшије помажу старијим суседима.