Старије вернике парох причешћује у кући: Епахија бачка дала упутства верујућем народу и свештенству поводом корона вируса

NovostiOnline/Ј.С.

субота, 21. 03. 2020. у 13:34

Старије вернике парох причешћује у кући: Епахија бачка дала упутства верујућем народу и свештенству поводом корона вируса

Фото Архива ВН

Верници у мањим групама да улазе у храмове. Литургије у портама. Причешће није магијска заштита од вируса. Одлаже се освећење домова
ЕПАРХИЈА бачка и Његово преосвештенство Епископ бачки др Иринеј (Буловић) позвали су све вернике, нарочито оне старије од 65 година, да у потпуности поштују мере које је донела Влада Србије, укључујући и долазак у храмове на богослужења.

-Како је ово време васкршњег поста, када неко од верника старијих од 65 година неко од њих жели да се причести, довољно је да се јави своме надлежном пароху, који ће доћи у дом верника и обавити свету Тајну причешћа - наведено је у саопштењу Епархије бачке са седиштем у Новом Саду.


Наглашено је и да Свете храмове треба целодневно проветравати и дезинфиковати (особито целивајуће иконе, столове, певнице, подове и слично), а потом их кропити освећеном водом и кадити.

Храм треба да буде отворен целог дана, до завршетка вечерњег богослужења, да би верни могли да у мањим групама улазе и узносе Богу своје молитве.По могућностима парохијских храмова, нарочито у градским срединама, света Литургија се може вршити у порти храма, уз коришћење спољашњег озвучења где оно постоји, а верни могу приступати светом Причешћу у храму или у порти, у редовима, са обавезним размаком од бар једног метра између самих верника.


-Вернима посебно наглашавамо да је свето Причешће остварење исте оне  заједнице са Господом која нас у пуноћи чека у Царству небеском и да је Христос заиста истински и коначни Лекар душа и тела наших, те да Тело и Крв Господња никако не могу бити узрок било какве болести нити преносилац заразе, али и да свето Причешће, истовремено, не представља магијску заштиту од вируса и заразних болести који нам прете са других страна ─ изван светог Путира ─  приликом доласка у цркву, или повратка својим домовима, или боравка у зараженим срединама.- наглашено је из Епархије бачке.


Зато је, упозорено је, неопходно да практикујемо све мере заштите које је држава прописала. Ко год се неодговорно понаша у датим околностима заправо куша Господа Бога свога, а неретко и саблажњава браћу и сестре своје.


Разумно је, такође, да освећење домова поводом предстојећег празника Пасхе ("васкршње водице") буде одложено због ризика за здравље верника, али и свештенослужитеља, те се препоручује да верни богојављенском водом покропе своје домове и да их окаде тамјаном, умножавајући своје личне молитве Богу за скоро окончање овог искушења, за помоћ лекарима, војницима и свима који су у служби општег добра.


СВЕТА ВОДИЦА


УКОЛИКО неко од верника нема у кући богојављенску воду или тамјан, довољно је да се телефоном јави свом свештенику, који ће му их на адекватан начин доставити. Света Тајна исповести, а по потреби и Причешћа, може се обављати читавог дана, пре времена забране кретања, у договору са свештеницима, у храму или дому. Друга чинодејства треба обављати уз благоразумни договор са парохијанима и у складу са наредбама државних власти.


ТЕЛЕФОНИ


ЕПАРХИЈА позива све вернике да се телефонским путем јаве својим свештеницима ради савета и духовног укрепљења, као и за помоћ свима онима који су сами и нису у могућности да се у овим тешким данима старају о себи и својим основним потребама. Парохијани се могу јавити на број телефона епархијске добротворне службе Платон Атанцковић 064/800 27 64 и дежурни телефон број 021/402 403. Број телефона Црвеног крста Нови Сад је 021/6622 755 и 021/523 940.